Een nistor in het oude Praag en een genezeres in Zürich | © Govisity.com: Karelsbrug, Praag / CC BY 2.0
Gidsen langs de weg | VA's lentenummer 2019


Zonsopkomst Karelsbrug, Praag | Ronel Reyes | CC BY-NC-ND 2.0

Het ochtendblad lijkt soms vol verhalen te zitten over ego’s die op hun privé-ijsschotsen druk doende zijn andere ijsschotsen van zich af te duwen. We leven in een zeer horizontale tijd. ‘Ik denk toch niet dat ik het daarmee eens ben,’ zegt Peter Allmend peinzend. ‘Het is wat mij betreft zelfs precies omgedraaid: de verticale impuls is sterker dan ooit, sterker dan in vele voorgaande eeuwen het geval is geweest.' Op dus naar München voor een ontmoeting met de onder pseudoniem schrijvende auteur van het boek De Genezeres.

Gidsen langs de weg in Zürich en Praag

Peter Allmend en de levensweg van de mens 

Hans Leu (1460–1507): Zicht op de Limmat, Zürich
Cristian N. BIEDERMAN: Praagse Burcht / CC BY-ND 2.0
Josef Mathauser: Prinses Libuše voorspelt de glorie van Praag

‘Nee, het is niet toevallig dat de Dalai Lama bij de Limmat-rivier zand strooide van de Kalachakra-mandala. Behalve Zürich kent ook Praag een aantal bijzondere krachtplekken.’ Een ontmoeting met Peter Allmend die ons Zürich toont door de ogen van een genezeres en de oude binnenstad van Praag aan de hand van een kabbalistische stadsgids. Het leven als een innerlijke reis, met langs de kant af en toe een mentor om ons pad enigszins bij te lichten. Een gesprek over heling, geestkracht en verborgen verhalen.

Overtuigingen & gezondheid

Kelly Noonans film Heal nu ook in Nederland

Kelly Noonans film Heal

Sinds februari is op Netflix de docu Heal te zien. Centrale gedachte: onze gedachten, overtuigingen en emoties hebben beduidend meer invloed op onze gezondheid dan de meesten van ons ooit voor mogelijk hebben gehouden. Een film vol voorbeelden en interviews rond de vraag hoe ons potentiële zelfgenezend vermogen meer ruimte kan krijgen.


Bomen met een gezicht

Mark Kohn over zijn fascinatie voor bomen 

Mark Kohn

Een bos is geen verzameling losse bomen. Het ondergrondse netwerk waarmee bomen met elkaar communiceren en voedingsstoffen uitwisselen, is onvoorstelbaar fascinerend, zegt fotograaf Mark Kohn. ‘Vroeger liep ik met grote passen door het bos en dacht ik alleen: wat ruikt het hier lekker. Nu neem ik alleen nog kleine stapjes.’


Een weldadige wandeling

Natascha Boudewijn over burn-out en bosbaden

© Natascha Boudewijn

‘Hoe doe je dat toch allemaal?’ vroegen mensen bewonderend. Tot ze op een dag een blik gepelde tomaten uit haar handen liet vallen. Twee dagen later nog een keer. Het enige wat nog functioneerde: haar benen. Ze liep de natuur in. Pas later kwam ze erachter dat haar louterende ervaring in het bos een naam had: het Japanse shinrin-yoku.’  Natascha Boudewijn vertelt haar verhaal.


Belevenissen in Katharenland

Rob Heiligers en Aafke Douma in de Languedoc

Jan van Scorel: Maria Magdalena | Rijksmuseum Amsterdam | 1530
Opening grot L'Hermite

De kerk van Rome zag Maria Magdalena lang als boetvaardige zondares. Pas in 2016 kreeg ze haar oude status terug. In het Zuiden van Frankrijk is haar aanwezigheid nog altijd voelbaar, merken Aafke Douma en Rob Heiligers tijdens hun omzwervingen door de Languedoc – bakermat van een intrigerende kathaarse beschaving waarin wetenschap en kunsten op hoog peil stonden.


Leckebeardt, Liegwagen en Gragryck

Frans Olofsen over ‘bollenrazernij’ en windhandel

Hendrik Gerritsz. Pot: Flora’s Mallewagen (1637) | Frans Hals Museum

Frans Olofsen staat voor een schilderij uit 1610 dat speculanten aller tijden een spiegel voorhoudt. Een satire op de dolgedraaide tulpenhandel in de 17de eeuw, toen tulpen voor duizenden guldens over de toonbank gingen voor ze zelfs maar gepoot waren. Na 1637 zakten de prijzen in. De zeepbel knapte, met grote financiële consequenties.


Oude verhalen over de plantenziel

De laatste column van H.C. Moolenburgh

Dante Gabriel Rossetti: Dantes visioen van Rachel en Lea (1855)

In het Gotisch heet alruin al rȗna, in de betekenis van ‘het geheim weten’, zoals zieneressen al rȗna werden genoemd – al-wetenden. Het verhaal van de alruin is het verhaal van leven, dood en overwinning op de dood. Lees de 47de en nu toch echt laatste column van H.C. Moolenburgh – over 'oude verhalen die ons vertellen over de plantenziel'.


Enkele gelukkige momenten...

... de bijna tastbare sfeer van oude huizen en tuinen

© Elena Longo: Almond tree II / CC BY 2.0

Marjet Maks las het interview met Maarten Oversier in VA 3-2018 nog eens terug (De tranen van onze voorouders), denkend aan haar vader 'die soms op mijn schouder zit en iets in mijn oor fluistert.' Een column over ogenblikken in huis en tuin 'die je bij blijven en het even in contact zijn met een voorvader.' 


Regeladvertenties: het podium is aan u!


In de hoop dat de rubriek zich mag ontwikkelen tot een ontmoetingsplek van zoekende en vragende VA-lezers.



Een vleugje voorjaar

Jos van Wunnik: Plattegrond maart 2018: De Leiffenderven-driehoek
Groene stroom-nieuwe zon | aquarel op papier | 50x65 cm | 2007

Een vleugje voorjaar is al voelbaar in lucht en licht, de bronnetjes stromen weer. Op een heerlijke lentedag volgt Jos van Wunnik het pad door het Leiffenderven in het grensgebied tussen Schinveld en het Duitse Gangelt. Hij stuit op een nieuwe, helende Michaëlplek - die hij hier hier ergens al vermoedde. Al 45 jaren is Jos van Wunnik als schilder gefascineerd door het mysterie van de natuur. Deze keer blijft hij op respectvolle afstand. 'Sommige plekken willen gezien worden - deze plek werkt in het verborgene.'



BioThee
 

Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer
Stuur deze email door naar een vriend