Leest u deze mail liever in een browser: Klik hier

De naam Menno van der Molen is altijd met 'film' verbonden geweest; tot hij 20 jaar geleden aan een nieuw leven in Spanje begon. Onlangs verscheen zijn levensverhaal, of liever gezegd: het verhaal van zijn innerlijke levensreis: Een testament van liefde. In een tijd waarin de mens zichzelf als dé intelligentie in het heelal is gaan zien, is het een verademing er weer eens aan herinnerd te worden dat de wereld van onze zintuigen is ingebed in iets onmetelijk veel groters

Dagdromen, dromen & meditaties in VA 4-2021


Eigen foto: Menno van der Molen

De naam Menno van der Molen is altijd met 'film' verbonden geweest; tot hij 20 jaar geleden een nieuw leven in Spanje begon. Onlangs verscheen zijn levensverhaal, althans: het verhaal van de binnenkant van zijn leven: Een testament van liefde. In een tijd waarin de mens zichzelf als dé intelligentie in het heelal is gaan zien, is het een verademing er weer eens aan herinnerd te worden dat de wereld van onze zintuigen is ingebed in iets onmetelijk veel groters.

Dagdromen, dromen & meditaties

De innerlijke reis van Menno van der Molen

Hartwig HKD: Eight Flying Doves | CC BY-ND 2.0

Hoe interessant zijn leven in de filmwereld ook mag zijn geweest, er ontbrak iets. ‘Misschien is de zoektocht wel begonnen met het in het Indonesië van mijn jeugd ontdekte verlangen om het mysterie van het leven te onderzoeken.’ Een levenslange fascinatie zou het worden – naast zijn werk als IDFA-oprichter, fotograaf en filmproducent. Een driedaags interview in Alhaurin de Grande.

Spelen als levenskunst

De eekhoorn en de Griekse god Hermes

Foto

Hoe vaak heeft hij het niet meegemaakt dat de lesstof die hij enthousiast had voorbereid in de les doodviel. ‘Om de oogjes weer te laten oplichten, moest ik iets onverwachts uitlokken.’ Maar ook een leerkracht kan iets onverwachts nodig jebben om de speelsigheid in het leven terug te krijgen. Henk Kranenborg over zijn ontmoetingen met een eekhoorn.

De vleesvrije stad

Tekenaars verbeelden einde dierenindustrie in 10 jaar

Uit: De vleesvrije stad | Illustratie: Timon Vader

Machtige lobby’s ijverden ooit voor de instandhouding van de slavernij. Dankzij slaven was suiker eindelijk betaalbaar geworden. De economie dreef op slavernij. Toch namen honderdduizenden Engelse vrouwen rond 1825 het besluit geen bakkersproducten meer te kopen waarin goedkope slavensuiker was verwerkt. Tien tekenaars schetsen een tienstappenplan naar de vleesvrije stad.


Het vrij ademende lichaam

De papierkunst van Elsa Visser

Foto

Een geliefd thema in de papierbeelden van Elsa Visser: het ‘lege midden’. Een symbool van je niet verzetten tegen de loop der dingen, maar er juist in meegaan. Dan blijkt diezelfde leegte ook de bron te zijn waaruit nieuwe dingen ontstaan. Een recent voorbeeld: haar kimono als metafoor voor het vrij ademende lichaam.


Onverwacht kleurrijk

Een kort verhaal over tegenslag en herkansing

Foto

Voor een lezing over kleur ging Wil Uitgeest op pad. Voor de gelegenheid in het zwart. Niets kleurrijks! Dat leidt alleen maar af.‘Ik was aan de vroege kant, zodat er desnoods nog iets mis mocht gaan onderweg. Op het station stonden metalen banken, maar die zijn zo koud aan de billen. Ik liep naar een geel geschilderd hek, zette mijn tas neer en leunde lekker achterover...’


Wijze levenslessen

Uit het VA-Archief: drie oeroude volksvertellingen

Still uit Sander Francken: Bardsongs

Het is niet makkelijk om erachter te komen wat goed en slecht is in het leven van een mens, aldus soefi-meester Hazrat Inayat Khan (1882-1927), want hoe weet je of in een ogenschijnlijke straf niet een beloning verborgen zit, en in een beloning geen straf? De dingen zijn vaak anders dan ze lijken. Regisseur Sander Francken verbeeldde de wijsheid uit drie oeroude vertellingen.


Vermoeide ogen

Column Jaap Huibers

Foto ogentroost

Ogentroost was in de middeleeuwen beroemd vanwege zijn genezing en verheldering van ogen. De Engelsen spreken niet voor niets over eyebright: het licht der ogen. De Franse volksnaam luidt brisse lunette, ofwel: sla de bril stuk. Jaap Huibers over een on-ooglijk plantje dat door de eeuwen altijd en overal met de ogen is geassocieerd.


De wereld is geluid

Column Wil Uitgeest

Chladni-plaat | William Henry Stone: Elementary Lessons on Sound | 1879

Raadselachtig vond Wil Uitgeest de wijze waarop zandkorrels reageren op een paar simpele muzikale tonen. 'In het begin produceerde ik alleen valse tonen, waardoor het zand ordeloos op en neer danste. Maar na wat oefenen lukte het mij zowaar om een paar zuiver klinkende tonen te produceren -- die de zanddeeltjes als het ware ‘tot de orde’ leken te roepen.'



 




Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer