VA

nr. 2-2007

VA-editie 2-2007
Home Nieuwste editie
Abonnement met vier topinterviews als geschenk
Los nummer bestellen Contact

Inspirerende films

BioThee

Twee edities als welkomstgeschenk



Met Hape Kerkeling naar Santiago



De weg naar Santiago de Compostela behoort met de Via Francigena van Canterbury naar Rome, en de reis naar Jeruzalem, tot de drie grote pelgrimsroutes van het christendom. Start en finish zijn niet van belang. Het gaat om ‘de weg’, zegt iedereen steeds. En toch loopt iedereen naar hetzelfde doel, de Nood-Spaanse stad Santiago. Ook de Duitse komiek en tv-presentator, Hape Kerkeling, verbaasde vrienden en familie met zijn plan de achthonderd kilometer lange route in Noord-Spanje te gaan lopen. Het dagboek dat hij onderweg bijhield – een beschrijving van inzichten, ontmoetingen, humor en ontberingen onderweg – raakte blijkbaar een gevoelige snaar: in een jaar tijd zijn er twee miljoen exemplaren van verkocht. Een gesprek met Hape Kerkeling in zijn woonplaats Düsseldorf. Lees hier een verkorte versie van het interview.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer




  Verder lezen?  Bestel 2-2007 los Ontvang 2-2007 gratis binnen een abonnement Meer info Hape Kerkeling








Mag ik een ezel meenemen?

Insiders beweren dat de voorbereiding van de wandeltocht naar Santiago nog boeiender is dan de tocht zelf. Hoeveel kan er eigenlijk in een rugzak? En is één paar schoenen genoeg? En kan ik een ezel meenemen? Een Amerikaanse wandelaarster dacht de Pyreneeën over te kunnen steken met 25 kilo op haar rug. Hoeveel beautycases zouden er elk jaar vanaf het postkantoor van Saint-Jean-Pied-de-Port naar huis worden gestuurd? Eenmaal ter plekke, in Santiago, blijkt menigeen de tocht maar moeilijk te kunnen loslaten. Velen willen thuis lezen over de reiservaringen van anderen. En het is werkelijk onvoorstelbaar wat er allemaal over de Camino is geschreven, in boekvorm en op internet. Wie van tevoren alles wil lezen, gaat nooit op pad; wie ergens onderweg geraakt voelt, raakt er nooit over uitgelezen. 



In VA 2-2007 de mooiste boeken en websites, plus een schat aan praktische tips.




  Verder lezen?  Bestel 2-2007 los Ontvang 2-2007 gratis binnen een abonnement Meer info Hape Kerkeling




Babette’s verfijnde dis

Waar komt de ongelooflijke schoonheid van Babette’s Feast vandaan? De bijna 90-jarige regisseur Gabriel Axel zegt twaalf jaar met het script te hebben moeten leuren. Geen producer toonde belangstelling voor het kleine verhaaltje in een streng-protestant gehucht. En toch, dat is het gekke, is de film niet zwaar. Allesbehalve zwaar zelfs. Als kijker zit je met een brede glimlach naar de beelden te kijken. Zoals alle grote films is Babette’s Feast te genieten op meerdere lagen. Vanwege het culinaire kijkgenot is de film wel een gastronomische film genoemd. “In ieder geval geen film die je op een lege maag moet gaan zien.” Restaurants deden hun best kokkin Babette naar de kroon te steken. Anderen wijzen op de geestelijke voeding die de film volop biedt. Aan tafel wordt het gaandeweg onmogelijk nog een grens te trekken tussen lichamelijke en spirituele voldoening. Tweede film in VA’s filmtoptien.

 

  Verder lezen?  Bestel 2-2007 los Ontvang 2-2007 gratis binnen een abonnement Meer info Babette's Feast




Een moedige vrouw


In mei 2007 was de 100e geboortedag van de Amerikaanse biologe Rachel Carson. Ze stierf in 1964, twee jaar na het uitkomen van haar geruchtmakende boek, Dode Lente. In de jaren ervoor werd het schrijfproces steeds weer vertraagd door haar worsteling met een ziek en tegenstribbelend lichaam. Toch had ze het gevoel alles op alles te moeten zetten om het grote publiek duidelijk te maken dat er een keerzijde zat aan de zegenrijke deken van chemische bestrijdingsmiddelen die over de wereld werd uitgestort. Critici stonden in de rij om de schrijfster als een overbezorgde hystericus in de hoek te zetten. Al Gore vergeleek Dode Lente later met De Negerhut van Oom Tom, dat de slavernij aan de kaak stelde. “Rachel Carson heeft mijn belangstelling voor het milieu gewekt. Haar boek is het onmiskenbare bewijs dat de kracht van een idee vele malen groter kan zijn dan de macht van een politicus.”



 
  Verder lezen?  Bestel 2-2007 los Ontvang 2-2007 gratis binnen een abonnement Meer info Rachel Carson


Wandelen over de Zeven Heuvelen


Sommige wandelliefhebbers spreken over de mooiste wandeling van Nederland: een ‘pittige’ wandelroute van 17 km rond Beek-Ubbergen, ten oosten van Nijmegen, over boerenpaden, met nauwelijks asfalt, door beukenbossen, af en toe doorsneden door een beekje, dan weer langs weilanden en akkers, met prachtige doorkijkjes op glooiend heuvelland. Een wandeling die werkelijk geen moment saai is en door een landschap voert dat tot in de jaren zestig liefhebbers trok van schone lucht en aangename natuur. De VA-redactie begon de Zevenheuvelenwandeling op het terras van Eetcafé De Witte, om 17 km later te eindigen in Hotel ‘t Spijker, een van de 35 Beekse horecabedrijven van weleer.






  Verder lezen?  Bestel 2-2007 los Ontvang 2-2007 gratis binnen een abonnement Nieuwste editie


Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 1-2007
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer