Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement
 

Lopen naar Jeruzalem


Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2008

In de herfsteditie 2008 van VA-Magazine / Vruchtbare Aarde staat de tocht centraal die Jeannette Albers maakte naar Rome en Jeruzalem. Met een minimum aan geld en bagage trok ze de deur achter zich dicht voor een tocht van duizenden kilometers naar Rome en Jeruzalem. Een groot deel te voet, een ander deel per trein of boot. Van tevoren lag slechts weinig vast.

In aansluiting op het interview een selectie aan links, om u te helpen uw eigen weg te vinden.

Via Francigena
Jeannette Albers
Quantum Bewustzijn
Engel van Amsterdam
Santiago de Compostela
Kees Roodenburg naar Rome

Via Francigena


Wie enig houvast behoeft voor een pelgrimswandeling naar Rome kan de Via Francigena proberen. Een oude pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome, en die onderweg Frankrijk, Zwitserland en Italië aandoet. De route is voor het eerst beschreven door een Engelse aartsbisschop uit de tiende eeuw. En werd in 2004 geadopteerd door de Raad van Europa als Belangrijke Culturele Route, met actuele info over de route.

Hoewel wandelaars ook dan flink wat inventiviteit zullen moeten inzetten om de tocht te volbrengen. In ieder geval beduidend meer dan op de beroemde Camino naar Santiago de Compostela. Allereerst ontbreekt een behoorlijke routebeschrijving. Overnachtingsadresjes zoals langs de Camino naar Santiago zijn er ook niet. Wandelaars zullen zelf hun weg moeten vinden. Nu weer eens lopend over langeafstandspaden, dan weer uitwijkend naar stukken asfalt.

In Nederland helpt de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome pelgrims te voet en per fiets hun weg naar Rome te vinden. Op deze website ook een prachtige verzameling van weblogs van mensen die de weg naar Rome hebben gelopen en gefietst.

In Zwitserland is er een goed beschreven route, met overnachtingsadressen.

In Italie is het veel moeilijker een pad te vinden. Hier is het een en ander aan informatie verzameld over de italiaanse deel van de tocht.

Italianen laten de Via Francigena doorgaans in Noord-Italië beginnen, in de buurt van Aosta. Voor liefhebbers buiten Italië begint de Via Francigena in Engeland. Maar een liefhebber als Klaas van der Poel laat de Via Francigena in Nederland beginnen, om in Noord-Frankrijk de aansluiting te maken met de aloude weg op die vanaf Canterbury komt.

Klaas en Helen van der Poel legden de tocht in 63 etappes af. Begonnen in het voorjaar van 2002, voortgezet in de zomer van dat jaar en afgemaakt in april 2003. Ze liepen via de Grote St. Bernard en vervolgens Toscane naar Rome. "Van Nederland uit ruim 1900 kilometer, vol historie, schoonheden en uitdagingen." Tien praktische tips. En literatuur.

Over Frankrijk zegt Van der Poel: "Duur en goedkoop: in alle stadjes van enige omvang kun je wel overnachten, soms zelfs in grote luxe. Maar vaak ook zijn er aardige lokale tavernes, chambres d'hôte of een onverwacht onderdak bij iemand die wel bereid is een arme pelgrim te helpen." Op de website van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome is hun complete verslag te lezen. Ook het verslag van Narda en Harrie van den Brand die in 2007 over Duitsland naar Rome liepen.

De bekendste Nederlander die ooit naar Rome liep is vermoedelijk Bertus Aafjes. Oud-directeur Andries Weitenberg (61) van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij wandelde maar Rome en deed voor het Brabants Dagblad verslag in etappes.

Vanwege zelfgebouwde, multifunctionele bagagekar vielen de Tilburger Wil Kieboom en Eindhovenaar Piet van den Heuvel (64 en 67) in binnen- en buitenland op. De kar droeg niet alleen hun bagage, maar bood uitgeklapt ook twee zitplaatsen in de schaduw.


Jeannette Albers


Na haar voettocht naar Santiago de Compostela in 1995 liep Jeannette Albers in 2000 in zeven maanden en zeven dagen naar Rome en Jeruzalem, naar het voorbeeld van Peace Pilgrim.

Het interview met Jeannette in VA 3-2008 kwam tot stand naar aanleiding van een avond in Galerie Donkersloot rond het thema Quantum Bewustzijn. Jeannette Albers was een van de sprekers die avond, waarbij ze onder andere vertelde over haar reiservaringen.

Na haar terugkeer maakte ze via de website livinginjoy, nu: www.onenessholland.nl kennis met de Oneness Blessing. Een energieoverdracht via het hoofd, deeksha geheten. Jeannette's eigen webpagina op deze site. Andere deeksha-gevers in Nederland en België. Websites van deeksha-gevers.

Sinds 2001 behandelt ze de voeten van daklozen. In Editie 1 van Gimme Shelter, een publicatie van studenten van de Gerrit Rietveld Academie en bezoekers van Stichting De regenboog AMOC, valt de volgende impressie te lezen: "Toen ik voor de eerste keer in De Kloof kwam viel ze me meteen op. Ze zat achterin in een hoek naast de bar. Geen bezoekster maar ook geen medewerkster. Het was een opmerkelijk tafereel. Links van haar zat een bezoeker met zijn voeten in een bak water; rechts van haar een bezoeker die zijn blote voeten op haar schoot had gelegd. Ze raakte zijn voeten licht aan. Het was geen voetmassage, geen reflexologie het was iets anders. Op tafel lag een stuk papier met namen van bezoekers, de wachtlijst." Gimme Shelter is het resultaat van ontmoetingen tussen kunstacademie studenten en dak- en thuislozen en druggebruikers.

"Ze heet Jeannette en nodigde me uit om het ook eens te proberen. Om ons heen waren vrijwilligers aan het vegen en stoelen aan het opstapelen. Ze vertelde me dat ze een energie doorgaf. De ‘diksha’ voelt prettig. Al weet ik niet zeker wat het nou precies is. Ik vraag me af of het echt de energie is die ik prettig vind, of de ontmoeting met Jeannette als persoon. Het is niet vaak dat je iemand ontmoet die energie overbrengt op de blote voeten van daklozen (en daar niet voor wordt betaald). Dit idee alleen al geeft me een prettig gevoel."

Over de metamorphic technic die ze sinds 1979 toepast zegt Jeannette zelf. "Het gaat om een transformatietechniek die ervan uitgaat dat wanneer we de ruimte geven aan het leven, door met volle aandacht in het nu aanwezig te zijn, en te accepteren wat is, obstakels in ons leven als vanzelf tot een oplossing komen. Deze eenvoudige techniek, die plaats vindt door een lichte aanraking van voeten, handen en hoofd, is wat ik toepas bij daklozen in combinatie met de Oneness Blessing." Info: korte typering. Een iets uitgebreidere typering. En de website van de Metamorphic Association, met uitleg over de techniek. Verdere Nederlandstalige informatie.


Quantum Bewustzijn


De  Amsterdamse conceptuele kunstenaar Rob Schrama organiseerde op 11 maart 2008 samen met galerie Arps&Co een avond rond het thema Quantum Bewustzijn. Een avond die toewerkte  een live-videoverbinding tussen Amsterdam, Hiroshima, La Paz, Keulen, Madrid en Jeruzalem. Een symbolische verbinding tussen mensen van vele nationaliteiten, uitdrukking van hun verlangen naar vrede. Een initiatief van Rob Schrama met Jeannette Albers.

De videoverbinding vormde de opmaat voor een massale vredesbijeenkomst op 23 juni 2008 in Jeruzalem. "Gelovigen knuffelen elkaar in Jeruzalem," schreef het dagblad Trouw op 23 juni 2008. "Naar verwachting vijfduizend Palestijnen, Israëliërs en internationale vredesactivisten omhelzen elkaar voor de tweede keer in Jeruzalem om te bidden voor vrede in de heilige stad."

De avond rond het thema Quantum Bewustzijn was weer een onderdeel van een fascinerende week waarin Galerie Donkersloot onderdak bood aan kunstenaars, wetenschappers en geïnteresseerden. Doel van het project: de verhouding wetenschap en kunst herwaarderen. Organisatrice Ella Arps zag het als een open source kunstproject met "als basis de filosofie van Lars Keppel die open source ook in de kunstensector mogelijk wil maken." Thema: kwantummechanica en bewustzijn. Vijftien kunstenaars lieten hun fantasie de vrije loop over hoe verschijnselen in de kwantummechanica er volgens hen uitzien. Geinspireerd op bijdragen van kernfysicus G. Blommestijn die zich afvroeg of de huidige kennis over de quantummechnica consequenties heeft voor ons denken over de werking van het bewustzijn. De aftrap tot de week werd gevormd door een debat tussen professoren rond een kleitafel van Rob Schrama.


Engel van Amsterdam


Elk jaar, op 10 december, de Dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, om vijf voor twaalf, strooit Jeannette Albers de Rechten van de Mens uit over de hoofden van het publiek, geschreven op kleurrijke linten. De Engel van Amsterdam bestijgt de zuil op de schildpad en strooit de Universele Rechten van de Mens uit over de hoofden van het publiek. Rondom het beeld ligt een dik touw. Iedereen wordt uitgenodigd met elkaar het touw op te pakken, het vredesproces vlot te trekken, en het beeld naar Jeruzalem te sjorren. Ook mee doen? Geef u dan op via de website van Rob Schrama (zie de contactmogelijkheid links onderin de website).
 

Santiago de Compostela


Naast Rome en Jeruzalem is Santiago de Compostela traditioneel een belangrijk doel van pelgrimstochten geweest. Zie VA 2-2007 voor een interview met de Duitse komiek en tv-presentator Hape Kerkeling voor zijn ervaringen onderweg.

Kees Roodenburg naar Rome


De pelgrimsroute naar Santiago is de 75-jarige Kees Roodenburg echter ’te gelikt’. Iets te veel hotelletjes en te volle ’gîtes’ onderweg, zegt hij, en met wandelaars die, oneerbiedig gezegd, soms in file op weg zijn naar het graf van Sint Jacobus. Daarom verkiest hij Italië als wandelland boven Spanje. Roodenburgs boekje ’Een franciscaanse voetreis’ is niet meer dan een basisgids voor Rome-gangers, met globale aanduidingen over mogelijke routes. Een boekje met de ideale weg is er nog niet. En komt er ook niet. Roodenburg: "De ideale weg is de weg die je zelf kiest." Bestellen via internet. Fotoverslag van het stuk tussen Florence en Assisi. De updates op de website van boekhandel Pied a terre worden essentieel geacht.

Een advertentie van Google

Zomereditie 2008:




Met David Hoffman op thee-avontuur in China. Los te bestellen of binnen een abonnement

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 




Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
 Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen 

Een advertentie van Google