VA

nr. 4-2013

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnement met welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact


BioThee

Inspirerende films


‘Een verandering van tijdperk’


Jan Rotmans over
dwarsdenkers, friskijkers,
grenzeloos denken,
de behoefte aan menslievende zorg
en de systeemcrisis van onze tijd“In alle discussies waar ik aan deelneem, nu ook weer de energiediscussie, gaat het over techniek. Het gaat nooit over onszelf. We denken dat de techniek ons uit de brand zal helpen. Maar wijzelf moeten veranderen.”“Geef mij vijf dwarsdenkende, friskijkende bestuurders en we kunnen een revolutie beginnen.”

Foto cpyright: www.hapesmeele.nl
Bron: Delta Sync

Voor Jan Rotmans staat het als een paal boven water. We leven niet in een tijdperk van verandering, maar we beleven momenteel een verandering van tijdperk. De maatschappij zoals we die de afgelopen dertig jaar hebben leren kennen, zal plaatsmaken voor iets nieuws. Een nieuwe samenleving, vermoedt Rotmans, waarin de mens weer centraal zal komen te staan. Soms snapt de hoogleraar Transities aan de Erasmus Universiteit niet dat de omwenteling niet al veel sneller gaat. Een gesprek aan de Kralingse Plas over kantelaars, friskijkers, dwarsdenkers en een mogelijke opstand in de zorg. “Niemand wil efficiënt behandeld worden.”

Foto cpyright: www.hapesmeele.nl

Jan Rotmans: In het oog van de orkaan: Nederland in transitie, 2012. €29,95.  LinkBoeken
Bron: Tonn en architect Wolterinck.
Bron: KuiperCompagnons

“Wie over twintig nog zo’n fastfood hamburger eet, is net zo’n paria als je nu bent als roker.”

“Eigenlijk ben ik best trots op die verschuiving van water controleren naar water de ruimte geven. Niet langer water bestrijden, maar samen met water optrekken.”

"Auto's zoals we die nu kennen, bestaan straks niet meer. En waarom zouden we een gebouw niet op de gewenste verdieping binnengaan? Er is nu al een prototype van een vliegende auto.”

“De komende 10 jaar wordt een cruciale periode in de omslag naar een ander type samenleving. Krachten en tegenkrachten gaan zich op grote schaal mobiliseren. Maar daarna begint het pas echt.”

Losse bestelling 4-2013
Deze editie cadeau binnen abo Inspirerende films


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement Geef 4-2013 cadeauTheatermaakster Dette Glashouwer over de verwerking van haar persoonlijke financiële crisis


GELD 2012. Foto: Kamerich-BudwilowitzGELD 2012. Foto: Kamerich-BudwilowitzGELD 2012. Foto: Kamerich-Budwilowitz
Interview
Dette Glashouwer

‘In mijn beker zit steeds meer avontuur´

Dette Glashouwer – Yes to Live and Love


Dette Glashouwer, een gelauwerde theatermaakster, maakte eenentwintig jaar deel uit van de mimesuccesvolle theatergroep Suver Nuver. In 2008, aan het begin van de financiële crisis, komt zij zonder inkomen te zitten, omdat de subsidie opeens wordt stopgezet. Een ervaring die allerlei angsten bij haar oproept, maar haar ook aanzet om zichzelf onder de loep te nemen en op een heel andere manier theater te gaan maken. Geld dat er eerst bijna als vanzelfsprekend was en dat ze nu opeens blijkt te ontberen, blijkt daar een belangrijk onderwerp in te worden. Van ‘taboe’ werd geld tot een onderwerp van onderzoek: ‘Wat doet geld eigenlijk met ons? Wat doet geld met mij?’


Haar eerste ervaring met geld kreeg Dette toen haar zusje kwam vertellen dat zij geen kwartje, maar een dubbeltje zakgeld had gekregen. En een kwartje was groter. “Mijn relatie tot geld is niet meer zo onbezorgd als die eens was. Ik onderzoek wat geld met mij doet. Alsof ik een vergeten rommelzolder aan het opruimen ben.”

Dette Glashouwer – Yes to Live and LoveDette Glashouwer overhandigt aandeel aan Jan Rotmans
Foto: Enzo Dal Verme


Over Dette’s Amerika-reis maakte filmmaker Pieter Verhoeff een roadmovie (Fier Fan Hus Alline) die geselecteerd werd voor het Nederlands Filmfestival 2013, categorie korte documentaire.


YouTube deel 1
YouTube deel 2


   Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeau


Interview met de 97-jarige Jacque Fresco over zijn wereld van overvloed, zonder geld


Een verbijsterend toekomstvisioen


Foto: The Venus Project
Foto: The Venus Project

In het slechtste geval noemt men hem een charlatan, utopist of excentriekeling, in het gunstigste een visionair, futurist en idealist. De inmiddels 97-jarige Amerikaan is het grootste deel van zijn leven beziggeweest om onze leefomgeving en cultuur te hervormen. Dat doet hij niet alleen met woorden, Jacque Fresco bouwt letterlijk aan de wereld van morgen. Een wereld zonder geld welteverstaan: “Geld werkt alleen in een wereld waar schaarste heerst. Hier heerst geen schaarste.” Viola Robbemondt interviewde Fresco via een Skype beeldverbinding. 

Foto: The Venus ProjectFoto: The Venus Project
Foto: The Venus ProjectWebsite Jacque Fresco


Losse bestelling 4-2013


Inspirerende films

   Verder lezen?  Bestel elke editie los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeauPeet Veerbeek over zijn zoektocht naar een eerlijk alternatief

Van optiebeurs
naar
BioTheeVoor VA-lezers is Peet Veerbeek een onmisbare schakel op het moment dat ze een dvd bestellen. Elke dvd uit de webwinkel van Vruchtbare Aarde wordt vanuit Peets bedrijf ‘BioThee’ in Zutphen verzonden. Inwoners van Zutphen herinneren zich mogelijk nog zijn antiquariaat. Nog wat langer geleden werkte hij op de Amsterdamse Optiebeurs. Tot hij daar tot het inzicht kwam dat het echt anders moest. Ons huidige financiële stelsel maakt teveel slachtoffers. Tegenwoordig zet hij zich in voor een economie zoals die volgens hem bedoeld is, namelijk voor het welzijn van alle mensen. Een gesprek.Ad Broere: Geld komt uit het niets. 320 p.
Humane Economy Publishing, 2012

Het boek dat Peet Veerbeek jaren geleden de ogen opende. Gratis download

   Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeau

Vruchtbare Aarde – verhalen, brieven en essays
S. Pomandi: Portaria in de 19e eeuw (E. Dodwell, London 1819)

Facebook: klik hier
Zit u op Facebook en wilt u ons volgen, vergeet dan niet ons te
"liken"
Blog: klik hier
Wilt u geattendeerd worden op nieuwe blog-berichten?

In de rechter kolom van ons blog kunt u uw mailadres achterlaten. U krijgt dan een berichtje per mail als er iets nieuws is geplaatst.

   Griekse dorpspleinen 

en andere verhalen


“Het paradijs is de staat van mens-zijn waarin we niet langer behoefte hebben aan alle dingen waarvoor we nu dag in dag uit moeten werken,” aldus de Tsjechische econoom Tomáš Sedláček, in zijn jonge jaren adviseur van de bevlogen Tsjechische dichterpresident Václav Havel. Een rustgevende bespiegeling over Griekse platanen op dorpspleinen, aubergines, voldoening en jonge vrouwelijke uitvinders.


Korte essays:

Allens Blue Jasmine
 Wonderbaarlijke uitvinding
  Nog altijd een kind
 Van reclame naar wijn

“Mensen denken altijd,” aldus Woody Allen, “dat je een script bewust construeert. Maar zo werkt het niet. Een tekstregel komt voort uit het onderbewuste.”

Ann ontwierp een zaklantaarn die het altijd doet, omdat hij zijn energie haalt uit de warmte van de hand die hem vasthoudt: “We hebben allemaal onze eigen maar desalniettemin belangrijke rol te spelen in deze wereld!”

“Ik zal je zeggen hoe je een genie herkent,” zegt Freeman Dysons zoon, kijkend naar zijn 90-jarige vader. “Een genie is als kind een volwassene en als volwassene een kind.”

Lidewij van Wilgen volgde haar droom: “We hebben sinds vijf jaar geen enkele insecticide meer hoeven te gebruiken; er komen weer genoeg spinnetjes in de wijngaard voor om de schadelijke insecten aan te kunnen.”

Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  FacebookBlindproeverij...


...uit de oude doos

Een glas vers geperst wortelsap in eigen keuken? Wonderlijk toch hoe verschillend het resultaat kon zijn. Soms goddelijk zoet en rijk van smaak; soms onaangenaam scherp en bitter.

Goddelijk zoet?

image
Foto: Tony Cyphert (Carots and beets)


Begin jaren negentig organiseerde Vruchtbare Aarde een blindproeverij met medewerking van de onlangs overleden culinair journalist Johannes van Dam, aangevuld met Hans Levelt (de toenmalige directeur van Simon Levelt kofie en thee) en kok Egon Hanfstingl. Vraag: hoe krijgen consument en producent meer greep op kwaliteit? De peen die we drie maanden later weggerot in de koelcel aantroffen, bleek Johannes van Dam overigens al bij de proeverij niet eens in zijn soep te willen hebben: een ’6-’ (let op het minteken!). Het hele verhaal teruglezen, klik op onderstaande link.

Boekcover De Gebrokenen - Anne Possel

  Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeauColumn Frans Olofsen

Lang leve de ontsnippering!


image
Image

Het was op één van die fraaie nazomerdagen, eind augustus. Er hing een vleugje melancholie in de lucht... Frans Olofsen is bioloog, docent, coach en schrijver. In zijn columns kijkt hij over grenzen heen, denkt andersom, stulpt fenomenen binnenstebuiten en laat nieuwsgierig licht schijnen op het bijzondere en doodgewone. Een column over damherten, wolven en herlevende mythen.
Weblog-Salicornia


Cpopyright: Marjan van Duin

Spierpijn, spanningen, spit of andere kwalen? Een ayurveda-massage doet vaak wonderen! Zo zegt Marjan van Duin, Ayurveda therapeut. Van Groningen tot Maastricht komt zij met haar blauwe busje aan huis haar werk doen. Een draagbare massagetafel, oliën, kruiden, dieetadviezen, het komt allemaal met haar mee. Tuinontwerp of advies? Het kan allemaal in één moeite mee. Kijk op haar website!!


TOBASKI op het platteland


Image

Zet haar in een trein, vliegtuig of riksha, en ze is gelukkig. Het liefst wil ze voelen hoe de mensen die ze op haar reizen tegenkomt zich onderling verhouden, hoe ze zijn, hoe ze eten, hoe ze met hun kinderen/ouders omgaan. “Ik zit liever in een bush-taxi met de lokale bevolking en een triplexkist op het dak dan met een verrekijker in een jeep om naar vogeltjes te kijken.” Tuinontwerpster, reizigster, ayurveda-therapeute Marjan van Duin schrijft haar columns on the road. Deze keer: Gambia. “Bij het licht van een kaarsje doe ik mijn Afrikaanse gewaad aan en hoor buiten mijn raampje (met zowaar horregaas ervoor), het slif slif van slippers in het zand en het geritsel van kleren.”

Column
Marjan van Duin


Website
  Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeau

Omslagbeeld Dansend naar God - Reshad Feild

                Column Marjet Maks

Dansend door boeken

Rudolf Ernst (1854–1932): De Moorse Bazaar

Marjet Maks: De zucht van de Moor, 2013, PMA. 204 pagina's.
€16,50 (boek) / €9,50 (e-boek)

ISBN: 978-90-78840473
ISBN e-boek: 978-90-78840602
(pdf met Adobe DRM)
ISBN e-boek: 978-90-78840626 (epub met Adobe DRM)
NUR: 342.

“Alles begint met een wens,” zei Marinus Knoope in de vorige editie van Vruchtbare Aarde (4-2013). Mooi, dacht Marjet Maks bij lezing. “Want zonder wens geen doel, en zonder doel geen leven.” Vijftien jaar geleden verkeerde haar bedrijf Tuinatelier in Utrecht in een impasse. “Wat wil je dan?” had haar compagnon al meermalen gevraagd. “En de laatste keer had haar stem een radeloze ondertoon gekregen.”

In haar nieuwste column vertelt Marjet hoe ze haar wens realiseerde door het schrijven van een boek, getiteld: De zucht van de Moor, een historische roman, die zich afspeelt in de streek waar ze uiteindelijk terecht kwam, Las Alpujarras.”

Voor boektrailer, klik hier 

image
image
image

Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B&B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers
  Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeau
Amalia Baracs'
verwonderingscolumn

Vertraagde tijd


image
Foto: webted op Flickr (Ecolonie, de binnenplaats)
Foto: webted op Flickr (Oranje zandoogje op Ecolonie)

Na haar wandeling door prachtig heuvelgebied met bloeiende weiden, boomgaarden en bosjes en haar verkenning van de veelzijdige ecologische gemeenschap ‘Ecolonie’ keert terug naar huis en snuffelt in alle boekenkasten. “Ik kreeg er steeds meer plezier in om een zo mooi mogelijke kinderboekencollectie samen te stellen.” Denk aan verhalen van Paul Biegel of aan oude drukken van De Geheime Tuin van Frances Burnett – van voor de geïllustreerde uitgave.


Foto: webted op Flickr (Ecolonie)
  Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef editie 4-2013 cadeau


Nieuwe webwinkel


  Filmselectie 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:Copyright:Bardsongs: De film Bardsongs van Sander Francken is vanaf dinsdag 30 juli opgenomen in de webwinkel van Vruchtbare Aarde. Normaalgesproken werken we uit principe niet met 95-cents of 99-cents-bedragen. Maar € 14,95 is in dit geval de officiële prijs. (€14,95 - Nederlands ondertiteld)Vanaf dinsdag 30 juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Monsieur Lazhar: In de aanloop naar de Oscar-uitreiking hield het Vlaamse magazine Humo Monsieur Lazhar voor een stille kanshebber. ‘De leraar en zijn klasje zitten vanaf nu op de eerste rij in onze ziel.’ Het publiek van het Rotterdamse Filmfestival koos Monsieur Lazhar tot zijn favoriet. Trouw memoreert hoe deze ‘milde, menselijke’ film de liefde tussen leraar en leerling in het moderne onderwijs weer naar boven haalt: ‘Platonisch uiteraard, maar daarom niet minder dierbaar en vruchtbaar.’ (€14 - Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:¡Vivan las Antipodas!: Viktor Kossakovsky raakte geboeid door de vraag waar je uitkomt als je een tunnel zou graven door de aardbol. Hij filmde vier plekken die elkaars geografische tegenpolen zijn. We zien brugwachters in Argentinië die met toewijding hun brug onderhouden, genietend van de zon, weersvoorspellingen doornemend, afgaand op hoe een kikker kwaakt. Aan de andere kant van de aardbol stuiten we op de heksenketel in Sjanghai. Cinema in zijn meest pure vorm. (€ 14, Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Human Resources Manager: Een werkneemster van een Israëlische bakkerij, Julia, ligt al enige tijd in het mortuarium na een bomaanslag in een bus, maar niemand van het bedrijf heeft haar afwezigheid opgemerkt. Om het imago van het concern te redden krijgt de personeelschef de opdracht om Julia’s lichaam naar haar geboorteland Roemenië brengen. In een bijna duizend kilometer durende tocht stuit het gezelschap op bureaucratische corruptie en autopech, maar vooral op zichzelf. Een veelgelaagde film die aan het eind een onvermoede spirituele lading krijgt. (€ 15 Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Dead Poets Society: Wanneer de charismatische John Keating (Oscarwinnaar Robin Williams) aankomt op een strenge jongensschool, blaast hij het traditionele onderwijsprogramma nieuw leven in met zijn onconventionele manier van lesgeven. Hij inspireert zijn leerlingen met humor en wijheid om hun individuele passies na te streven en voegt iets bijzonders toe aan hun leven. (€9,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds mei 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Searching for Sugarman: Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rond een tragische muziekheld uit de oude doos, genaamd Rodriguez, te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht (= de film Searching for Sugarman) laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Een ontroerend verhaal over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek. (€17,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Wie zingt daar zo? (Ko to tamo peva ): Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, jaren veertig. Een gammel voertuig dat nog het meest weg heeft van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden wordt het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Rhythm is it! Nu weten we dat de dansdocumentaire Rhythm is it! in Duitsland een gigantische hit is geworden, met honderdduizenden verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen is ingevoerd als keuzevak. En dat de danspedagoog uit het muziekproject aan de lopende band als inspirator op scholen wordt uitgenodigd. De Engelse dirigent Sir Simon Rattle die Strawinksy’s revolutionaire Le Sacre du printemps uitkoos voor zijn Berlijnse scholenproject, zegt: “Ik denk wel eens dat we toe zijn aan een complete heroriëntering van ons onderwijs.”  (€ 9,50 Nederland ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Etre et Avoir: Een dikke kans toch dat u deze film in 2003 of 2004 gezien hebt. Want Etre et Avoir was toen de filmsensatie van het jaar. De met veel liefde gemaakte, ontroerende en naderhand met prijzen overladen succesdocumentaire over een van de honderden Franse dorpsschooltjes waar alle leerlingen in één klas passen. Het blijft gissen – zeiden filmdeskundigen – waarom deze weinig spectaculaire documentaire alleen al in Nederland meer dan 150.000 toeschouwers trok “terwijl de doorsnee documentaire al blij mag zijn met duizend bezoekers.” (€ 9,50, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Peddler / De Marskramer: Zijn dochters vragen hem wel eens: "Pap, wat ga je eigenlijk doen als je volwassen bent?" In een afgetrapt autootje rijdt hij over stoffige wegen van dorp naar dorp. Hij maakt films, samen met  de dorpsbewoners, om dan weer naar een volgend dorp te trekken. Daniel Burmeister maakt films met een lach en een traan. Mensen stellen achteraf verbaasd vast hoe makkelijk en vrolijk ze in contact zijn gekomen met dorpsgenoten waar ze niet eerder een woord mee hebben gewisseld. Een aanstekelijke Argentijnse documentaire.  IDFA - publiekswaardering: 8,6 op een schaal van 1 tot 10. (€ 14, Engels ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 4-2013 los Editie 4-2013 cadeau binnen een abonnement  Geef 4-2013 cadeau


VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer