Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie


Herfstnummer 3-2015


Ill. uit Laurence Housman: Stories from The Arabian Nights (1911)

‘Wat ik in het huidige Nederland mis,’ aldus psychiater Damiaan Denys in een heerlijke slotuitzending van het tv-programma Zomergasten, ‘is de nonchalante, lachende kijk op de wereld. Het gaat nu wel erg veel om control.’ In VA's nieuwe herfsteditie laat sprokenist Ab Kok juist alle controle los en spiegelt het hyperactuele sprookje Turandot treffend hoe kil en versteend een maatschappij kan worden die de deur obsessief in het slot gooit...

Een greep uit de inhoud van 3-2015:

Op bezoek bij sprokenist Ab Kok

Sprookjes zijn geen kinderspel

Copyright: Hape Smeele

Zijn vader was een rasverteller die zulke boeiende verhalen wist te vertellen dat de buurjongen aan de andere kant van de muur iedere avond mee lag te luisteren. Ab Kok heeft de kracht van het verhaal herontdekt in het onderwijs. Hij maakte het mee dat jongeren drie kwartier ademloos zaten te luisteren naar een oeroud toververhaal van de gebroeders Grimm. ‘Totale stilte – magie.’ Op bezoek bij een meesterverteller Info»


Een Perzische vertelling – spiegel voor onze tijd

Een nacht waarin niemand kan slapen

Pavarotti, Madison Square Garden, 1987.  Foto : Don Perdue/WNET
Paul Potts singt Nessun Dorma in 2007 in Britain's Got Talent
Turandot in Royal Opera House Muscat, 14 okt 2011

Sinds de wereld Luciano Pavarotti heeft zien zingen tijdens WK Voetbal en de Olympische Spelen, kent de hele wereld Nessun dorma: het eerste klassieke lied dat de nummer 1-positie veroverde in de hitparade. Amateurzangers in tv-talentenjachten wisten de afgelopen jaren een nieuw miljoenenpubliek te ontroeren. Maar wat zingen ze eigenlijk? Muziekdramaturg Maarten Zweers vertelt hoe hyperactueel de sprookjesopera Turandot is waaruit dit lied afkomstig is. ‘Een indrukwekkende vertelling die duidelijk maakt hoe kil, versteend en wreed een maatschappij kan worden die obsessief aan het oude vasthoudt.’ Info»


Een alternatieve voettocht naar Santiago

Lopen over de Zilverroute

Zilverroute - Via de la Plata

Voor de tweede keer loopt Ed van der Aa de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, deze keer niet vanuit Nederland, maar vanuit het Zuid-Spaanse Sevilla – om over de 1100 km lange Via de la Plata (Zilverroute) naar het noordwesten te lopen. ‘Die andere staat van bewustzijn overkomt de wandelaar hier vanzelf, als hij openstaat voor de omgeving waar hij deel van uitmaakt.’ Een greep uit zijn dagboekaantekeningen. Info»


De rijkdom van je dagen

De kunst van het opnieuw beginnen

Copyright: Madelon Hooykaas
Copyright: Madelon Hooykaas

Een nieuw vel papier nodigt uit tot een nieuw begin, maar de geest is geen onbeschreven blad en draagt de bagage van een leven met zich mee, misschien wel van vele levens… Is het eigenlijk wel mogelijk opnieuw te beginnen? Beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas en schrijfster Dorothea Franck houden hun leven tegen het licht. Een fascinerende reflectie op reislust, boeddhisme, verwondering, rijpheid en de rijkdom van je dagen. Info»


De hartenkreet van een economiedocent

Elk kind is even mooi

Foto: Elizabeth Albert op Flickr

Vreemd eigenlijk dat we leerlingen allemaal langs dezelfde meetlat willen leggen en ze niet de kans geven om van hun eigen kracht uit te gaan. Een slecht scorende leerling kan misschien wel heel goed tekenen of video’s maken of een blog schrijven. Zijn we – maatschappij, onderwijs, ouders, leerlingen én leraren – niet te verslaafd aan cijfers? De hartenkreet van economiedocent Christiaan van Os. Info»


Een troepje ereprijs

Foto ereprijs van ekenitr op Flickr
Voorplaat: Jac. P. Thijsse: Waar wij wonen | Verkadealbum, 1937

In zijn nieuwste column mijmert Frans Olofsen over dat belangrijke moment uit de kindertijd dat de Grote Wereld haar intrede doet en de magie van de jeugd verdampt. Onverbiddelijk, als een dief in de nacht, komt de breuk, de ontnuchtering en de ontmaskering van het sprookje. Het moment dat de juf, naar wie je al jaren bewonderend opkijkt, een dikke pukkel op de kin blijkt te hebben... Een column geschreven tegen de achtergrond van het ‘gierend stil verlopende’ Jac. P. Thijsse - jubileumjaar.


Regilaul  Regilaul, songs of the ancient sea



De oude Estse muziek is altijd ingebed geweest in de seizoensritmes. Het getal ‘8’ staat centraal binnen deze oeroude zangcultuur. De liederen bestaan uit zangregels van acht lettergrepen. De ‘8’ verwijst in veel geestelijke stromingen naar harmonie en evenwicht. In het boeddhisme voert het achtvoudige pad naar verlichting. In Estland is de achtpuntige ster een geliefd symbool voor bescherming en wedergeboorte. Nu op DVD»




 
Verkooppunten Vruchtbare Aarde in NL en BE

Bestel de herfsteditie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend