VA

nr. 4-2007

VA-Special editie 4-2007
Home Archief Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen




Jaargang 2006 bestellen

De Gelukkige Zwerm


image

Fascinerend dat grote groepen mieren, bijen en vogels zoveel efficiënter samenwerken dan mensen, en dat zonder leider. Zouden ziekenhuizen en bedrijven ook afscheid kunnen nemen van hun overbetaalde bestuurders? Een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij trok lering uit het wonderbaarlijke vermogen tot samenwerking van mieren, met verbluffend resultaat. Maar we beginnen met een bezoek aan kunstenaar Joost Minnigh die het mysterie van grote zwermen vogels in schilderijen probeert te vangen.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.



De visie van Rupert Sheldrake op zwerm- en kuddegedrag
Voor links over dit onderwerp,  klik hier.






Beleving van de winter

Gezonde organismen en organisaties kenmerken zich door ritme en balans. In de Chinese oude wijsheid wordt veel waarde gehecht aan het ritme van de seizoenen. Adviseur en trainer Jaap Voigt ervoer in zijn eigen leven hoe weldadig en natuurlijk het is om je dat vanzelfsprekende ritme als mens eigen te maken. In zijn geval leidde dat bovendien tot de ontdekking dat lente, zomer, herfst en winter eigenlijk zes weken eerder zouden moeten beginnen, om de beleving kloppend te maken. Eerste aflevering in een reeks van vier: de wintermaanden.







Fanny & Alexander

Fanny & Alexander – de laatste film van de in 2007 overleden Ingmar Bergman – vertelt het verhaal van twee kinderen die uit hun warme nest vallen als hun moeder hertrouwt. Met de komst van hun stiefvader verliezen de kinderen hun recht op verbeelding. Fantaseren heet voortaan liegen, en liegen wordt streng bestraft. Hoe mooi heeft Ingmar Bergman de menselijke levensweg niet verfilmd, met al zijn momenten van treurnis en verlossing. Een vijf pagina lang essay in deze editie biedt een prachtige reflectie op de vele lagen in dit filmische meesterwerk. 

 Voor eerdere filmbesprekingen, zie onze link-pagina.







ChristenUnie in Brussel stemt tegen

Zeventig procent van de Nederlanders is van mening dat de overheid het milieu prioriteit dient te geven. Waarom weigert de ChristenUnie (en ook het CDA) in het Europarlement dan om de gevaarlijkste bestrijdingsmiddelen aan banden te leggen? En waarom heeft de fractie zo weinig vertrouwen in de biologische landbouw? We vragen het Johannes Blokland, voorman van de CU-SGP-fractie in Brussel.


Nadere info, klik hier.

 


Fietsen in Thailand


Jaarlijks gaan zo’n 250 gezinnen voor langere tijd fietsend op stap met jonge kinderen in landen buiten Europa. Rob de Haan, Trees Bijvoet en hun drie kinderen van vier, zeven en tien deden dat in Thailand. “In onze hectische samenleving hollen we zo vaak naast elkaar door het leven. Wij namen zes jaar geleden het besluit om eens een langere periode intensief samen met onze kinderen door te brengen. Dit was de vorm die wij daar voor kozen.”







Een Siberische Kersenboom (2)


Op verschillende plekken in Europa worden initiatieven ontplooid rond de als opzienbarend en hoopvol beleefde denkbeelden uit de negen Anastasia-boeken van Vladimir Megre. In Nederland bestaan vergevorderde plannen voor de inrichting van een Anastasia-proeftuin. Menno Swaak, een van de initiatiefnemers, licht zijn enthousiasme toe aan de hand van een verhaal over een Siberisch kersenboompje uit boek twee van de Anastasia-reeks dat hij vermoedelijk al wel vijftig keer gelezen heeft.


Links en nadere informatie, klik hier

 


Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 3-2007
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
VA Editie 1-2008