VA

nr. 2-2010

VA-editie 2-2010
Home Films Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten

Nieuwe webwinkel


Ode aan de fantasie


image

Jeugdtheatermaakster Inèz Derksen werd als kind al gegrepen door het boek Het Oneindige Verhaal van Michael Ende. Nu voelt ze zich klaar om haar eigen draai aan Ende’s verhaal te geven. Haar grote drijfveer, passie, of misschien wel missie van waaruit zij werkt is: "Houd het kind in jezelf wakker. Het dromen van ongekende mogelijkheden stopt niet als je ‘volwassen’ bent." Journaliste Patricia Wessels reist af naar Inèz met een koffer vol vragen. 'Wat voor wezenlijks bloedt er dood als we er niet in slagen het fantasievolle kind wakker te houden? Wat ziet Inèz aan kinderen van deze tijd?' Een mooi interview.

Lees hier de redactionele inleiding tot de zomereditie 2-2010
https://www.hapesmeele.nl/Hape_Smeele/Contact.html
https://www.hapesmeele.nl/Hape_Smeele/Contact.html

   Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau
De jeugd van Peter Brook


image
Levendige herinneringen bewaart hij aan het fascinerende poppentheater waar zijn moeder hem als kind mee naar toe nam. Als jonge man liep hij het ene na het andere theater binnen in de hoop er zijn eerste stuk op de planken te kunnen zetten. Alleen een piepklein theatertje durfde met hem in zee te gaan.Inmiddels geldt Peter Brook als ’s werelds grootste, levende theaterregisseur. “Als een uitvoering werkelijk goed is, komt er een moment waarop het publiek niet langer bestaat uit duizend afzonderlijke toeschouwers en mensen het plezier ervaren deel uit te maken van een groter geheel.”

image 
image image
Bestel hier.
‘Kijken eens wat een prachtig boek we vandaag hebben binnengekregen,’ zei een boekhandelaar. Om vervolgens een bundel tevoorschijn te halen met een aantal schitterende anekdotes en levenslessen van de grote Britse theatermaker Peter Brook. En zo rees het plan Peter Brook aan het woord te laten over de magie van zijn kinderjaren en de spirituele betekenis van het theater. 


   Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeauDe sokken van Havel


image
Waarom is een film over deze Tsjechische dichter-president nou zo genietbaar? Misschien vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: de dvd Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident, die pas vijf jaar na zijn aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. 

image
image
Lees hier de redactionele inleiding tot de zomereditie 2010
Bestel hier de dvd

image
image


   Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau
Ervaringen op de camino 

image
image


Mooi hoe Nederlands hoogste militair Dick Berlijn zijn afscheid van Defensie verwerkte door op de fiets naar Santiago de Compostela te stappen, ergens in een Frans portiek schuilend voor de regen met een anonieme lotgenoot. “Door alle verhalen van anderen ben ik ook mijn eigen leven anders gaan bekijken.” Nelleke Bos en Karin Snoep interviewden zeven pelgrims teneinde iets van de magie van de camino te achterhalen. Onder hun gespreksgenoten Dick Berlijn, Hapé Kerkeling, Leoni Jansen en Herman Vuijsje. “Je gaat door je kindertijd heen, de beginperiode van je werk. Dat gebeurt geloof ik met iedereen onderweg.” Vruchtbare Aarde verloot acht exemplaren van het boek.


image 
image
image
Ook de Duitse komiek en tv-presentator, Hape Kerkeling, verbaasde vrienden en familie met zijn plan de achthonderd kilometer lange route in Noord-Spanje te gaan lopen. Het dagboek dat hij onderweg bijhield – een beschrijving van inzichten, ontmoetingen, humor en ontberingen onderweg – raakte een gevoelige snaar: in een jaar tijd waren er twee miljoen exemplaren van verkocht. Vruchtbare Aarde zocht Hapé Kerkeling in 2007 op voor een interview. 
   Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeauInterview: Joop de Vetter

Het leven als heldenreisCopyright:

Copyright:

Betekenis, zingeving en spiritualiteit zijn ten onrechte uit de spreekkamer van de huisarts verdwenen, meent Joop de Vette. Onvergetelijke weken bracht hij zelf door bij medicijnmannen in Peru en de Amazone. Wat hem daar fascineerde, was de aandacht voor de spirituele dimensie van ziekten. Een gesprek met een huisarts over allergieën, burn-out, levensdoelen en keuzes. “Het leven is toch een soort heldenreis. Als je die echt durft te maken en gaat voor wie je bent, bots je voortdurend met de maatschappij.”


Copyright:


  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeauKamers van licht

Copyright: www.thehospages.com
Vroeger, denkt Mulders, hadden kunstenaars de taak mensen ‘te verwittigen’, op de hoogte te stellen van alle leed in de wereld. Tegenwoordig doet CNN dat veel sneller, en ligt de opgave naar zijn gevoel elders. “Kunstenaars moeten juist bijdragen aan de heling van de wonden en een poging doen de ellende te weerspreken met schoonheid.” Om zes uur in de ochtend trek ik mijn laarzen aan en loop ik de nevel en de mist in.” Kunstenaar Marc Mulders op zoek naar het geheim van de kostbare plekken in het Brabantse landschap – in een poging wat tegenwicht te bieden aan het lawaai en de individualisering in de samenleving.

image


image
Lees hier de redactionele inleiding tot editie 2-2010


   Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau
 VA's filmkeuze:  

Bogotá Change


image

Copyright:Trouwen deed hij op de rug van een olifant in een circuskooi, met als getuigen zeven Bengaalse tijgers. Als burgemeester van Bogotá liet hij 400 mimespelers het werk overnemen van drieduizend deels corrupte verkeersagenten, op speelse wijze verkeersovertreders belachelijk makend. Onlangs deed hij een gooi naar het presidentschap van Colombia. Lees verder »

Copyright:
 


DVD's in VA's webwinkel: image

Copyright:In VA's Webwinkel: Lost in Translation van Sofia Coppola: Bill Murray en Scarlett Johansson in Tokio. My Architect: de wonderschone pekgrimage van Nathaniel Kahn langs de spirituele meesterwerken van zijn vader, de joodse architect Louis Kahn. Les Choristes: Het verhaal van een
Copyright:werkeloze componist die een baan accepteert in een Frans jongensinternaat en zijn leerlingen liefde voor muziek bijbrengt.

Copyright: Copyright: Copyright:
Najac
My Architect
Kennis van Helen
Copyright: Copyright: Copyright:
Babette's Feast
Ramses
Young @ Heart   Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeauDe schaamte voorbij

image

“Voor me ruilt een mevrouw een roze babypakje. Snel pratend, licht hakkelend stel ik mijn vraag en stamel nog wat over Mahlers liefde Alma…” Frans Olofsen in een Leidse vestiging van Vroom en Dreesmann op zoek naar zijn geliefde componist Mahler die hier honderd jaar geleden op zoek was naar Sigmund Freud. Maar toen heette deze Vroom en Dreesmann nog In den vergulden Turk.

Column Frans Olofsen
Aflevering 2

image


De weblog Salicornia van Frans is hier te vinden
  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau
Column H.C. Moolenburgh

  Behoefte aan warmte

image

Image

Image

In de jaren dertig had hij zelf marmotten. Ze woonden in een groen hokje in de tuin met een grote ren erom heen, en het eerste paar heette Ot en Sien. "Gezellig onder elkaar vriendelijk murmelend als een beekje over steentjes; bij extra tevredenheid een wat luider tjoenk-tjoenk-geluid," aldus H.C. Moolenburgh in zijn column, die even later een marmottendiefstal bekent uit zijn opleidingstijd. “Ik bukte me, pakte snel twee vivi-sectie-marmotjes en stopte ze in de beide zijzakken van mijn colbertjasje. Daarna wandelde ik onschuldig kijkend het Academisch Ziekenhuis uit.”

Image


Interview met H.C. Moolenburgh in 1-2007
  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeauColumn Marjet Maks

De knipoog van de moerbijboom


image

image

In 2000 sloot Marjet Maks haar carrière af als tuinontwerper en vertrok met partner Raúl naar een bergdorp in de Sierra Nevada in Spanje. Ze vielen voor een eeuwenoud en bijzonder huis, Viña y Rosales genaamd. De mensen in haar omgeving inspireren haar tot het schrijven van columns en verhalen. Als geen ander kent mijn man mijn impulsieve grillen. Maar dit keer gaat hij er enthousiast op in. Opgewonden klinken onze stemmen in de nachtelijke tuin, we hebben een nieuw idee. Boven de tuinmuur schemert het silhouet van de kromme moerbeiboom, als een donker dier houdt hij de wacht en ik meen te zien dat hij goedkeurend naar mij knipoogt.

image


Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers 
  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau
Column Selma Sevenhuijsen

Selma in Etruskenland

 image


Selma Sevenhuijsen is aangekomen in Marta, een klein vissersdorp aan het meer van Bolsena, voor een feest ter ere van de opbrengsten van de aarde. Een eerbetoon aan de balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke.

image
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's websiteDit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 1-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer