Klik op "afbeeldingen weergeven" of klik hier voor de onlineversie

  Kerst 2014
Filmtips
Lezen      

Filmselectie Vruchtbare Aarde:

Sunshine - 1999

In het Hongarije van regisseur István Szabó volgen we drie generaties van de familie Sonnenschein.Veertig jaar lang verzamelde de regisseur alle verhalen die hem ter ore kwamen rond de familietafel. Verhalen van zijn grootmoeder en grootvader en vrienden. Info»


Babette's Feast - 1987

Slechts een enkeling aan tafel herkent de zeldzame culinaire kwaliteit die op tafel verschijnt, maar niemand blijft ongevoelig. Als kijker zit je met een brede glimlach naar de taferelen te kijken, je afvragend waar de ongelooflijke schoonheid van deze film vandaan komt. Info»


Les Enfants du Paradis - 1946

Vier mannen dingen naar de liefde van een mysterieuze, Parijse vrouw. Eigenlijk houdt zij alleen van mimespeler Baptiste. Filmklassieker schetst een wereld waarin liefde en kunst meer betekenen dan succes of mislukking. Info»


Fanny & Alexander - 1982

De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. In feite draait de hele film om de hunkering naar ‘het andere’ – de verbeelding, de fantasie, de wereld van de schimmen en inspiratie.Een ongelooflijk rijk gelaagde film. Info»


Die Zweite Heimat - Edgar Reitz - 1992

In elke film zouden twee minuten pure filmkunst moeten zitten. “Minuten die je jezelf als filmmaker moet gunnen en die aan je hoogste eisen voldoen; zelfs als niemand de poëzie ziet.? Geniet 25 uur lang van een reeks poëtische momenten van werkelijk ongelooflijke schoonheid. Info»


Orfeu Negro - Black Orpheus - 1959

Archetypische verhalen grijpen ons bij de strot. Ze raken aan een diepe laag die ons beroert; ook al slagen we er niet in die kern ook maar bij benadering te vatten. Beroemde verfilming van het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice, geplaatst in Brazilië, jaren vijftig. Info»


Bergman's verfilming van Die Zauberflöte - 1975

De Zweedse regisseur Ingmar Bergman was al op jonge leeftijd verkocht aan Mozarts laatste opera die hij ‘een kameraad voor het leven’ noemde. In zijn verfilming probeerde hij zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de 18e eeuwse theaterervaring die Mozart zelf in 1791 moet hebben gehad. Info»


Viva la Libertá - 2013

Aangenaam kijkspel; humor en de vraag: ‘Waar gaat het om in het leven?’ De Italiaanse politicus Enrico Oliveri (rol van Toni Servillo, La Grande Belezza) maakt kennis met vergeten waarden als oorspronkelijkheid, bezieling, humor en de inspiratie die uit kan gaan van kunst. Info»


Suzanne - 2013

Vreemde ervaring. De ontdekking dat een film waar je van tevoren weinig van had verwacht zo’n ‘sublieme’ filmervaring weet op te roepen. Bijzondere en ‘echte’ vertelling rond de transformatie van een meisje tot tiener en dertiger. Info»


The Way - Santiago de Compostella - 2012

Bij het oversteken van de Pyreneeën verongelukt een jonge Amerikaanse pelgrim. Op zoek naar antwoorden reist diens vader naar Zuid-Frankrijk, waar hij met de uitrusting en de as van zijn zoon aan zijn eigen pelgrimsweg begint… Info»


Heimat - Edgar Reitz - 1983

“Vertellen over de landschappen die wij als kind betreden hebben, de atmosfeer in de dorpen van onze jeugd en de uitstraling van gezichten – betekent een eendere toestand tot stand te willen brengen als in onze kindertijd…? Magistrale onderdompeling in de oude dorpswereld die velen nog uit hun jeugd kennen. Info»


Spirited Away - 2003

Grotendeels met de hand getekende animatiefilm, spelend in een mysterieus badhuis. Een van de succesvolste Japanse films ooit. Tienjarig meisje is met haar ouders op weg naar huis, maar raakt de weg kwijt en komt terecht bij een tunnel die uitkomt in een ‘andere wereld’.... Info»


Jour de Fete - Jacques Tati - 1948

Ergens in het midden van Frankrijk bereidt een dorp zich voor op het jaarlijkse feest. Maar dan ziet postbode François een film over nieuwe methodes bij de Amerikaanse posterijen. Een dag later zet ook hij een tandje bij. Eerste van de grote Tati-films.  Info»


Comme un Chef - 2012

Lichte komedie. Maar ook een warme film met een hart die de spagaat tussen geld verdienen en passie op een fijne manier aan de orde stelt. Evenals de spagaat tussen ‘oude vormen’ en ‘openstaan voor het nieuwe’. Info»


Midnight in Paris - 2011

Hoofdpersoon Gil belandt in de voor hem mooiste tijd op aarde, maar dan bekent de mooie Adriana hem naar een nog oudere tijd te verlangen. Door de sprankeling van hun ontmoetingen werkt beider nostalgisch verlangen als een spiegel. De vraag: waar gaat het nu eigenlijk om in het leven? Info»


Alamar - 2009

Een vijfjarige jongen verhuist met zijn moeder naar Rome. Maar eerst brengt hij nog een zomer door met zijn vader aan de Caribische kust. Een ijl, muziekloos verhaal over praktisch ‘niets’ dat meekabbelt op de golfslag van het Caribische water. Info»


Bienvenue Chez Les Ch'tis - 2008

“Elke nieuweling in het noorden huilt twee keer: de eerste keer bij zijn aankomst en de tweede keer bij zijn vertrek.? Dany Boon maakte een liefdevolle film over zijn geboortestreek, die net die extra laag heeft die je elke komedie zou toewensen. Info»


Die Andere Heimat - 2013

Nieuw meesterwerk van Edgar Reitz, waarin hij de liefdes, verlangens en strijd om het bestaan tot leven brengt op het Duitse platteland, anno 1842, een tijd waarin velen voor altijd afscheid namen van geliefden voor een nieuw bestaan in Brazilië. Info»


Diving Bell and the Butterfly - 2008


“Waarom ben ik zo blind geweest,? vraagt de baas van Elle zich af na zijn beroerte. “Had ik nou werkelijk een ramp nodig om mijn ware natuur te ontdekken?? Door het knipperen van zijn linkeroog dicteert hij een ontroerend boek. Info»

 
Geef winternummer weg Geef abonnement cadeau ++ met korting
Footer
Stuur deze email door naar een vriend