VA

nr. 4-2008

VA-editie 4-2008
Home Archief Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen




Een hele jaargang bestellen

Muzikale waterbloemen


image

imageDe Japanse onderzoeker Masaru Emoto maakt wonderlijke foto’s van waterkristallen. De Duitse onderzoeker Alexander Lauterwasser beweegt zich op vergelijkbaar terrein. Hij fotografeert waterdruppels. Zijn techniek is nu zover ontwikkeld dat hij de respons van water op muziek van Bach, Ravi Shankar en Stockhausen zichtbaar lijkt te kunnen maken. Zijn muzikale klankbeelden maakten in 2006 en 2008 deel uit van concerten in de kathedraal van Chartres en de Dom van Keulen.





Alexander Lauterwassers eigen website.
Oratorium Stella Martis met medewerking van Alexander Lauterwasser


In Nederland onderzoekt Robert Boerman waterklankbeelden
Interview met Masaru Emoto in VA editie 4-2001



De tuin als spiegel


Aan een tuin heeft Kees Schouten genoeg om zich een beeld van de bewoners te vormen. “Net getrouwde stellen van 25 tot 40 willen altijd hetzelfde: eenjarigen in de tuin – uitbundigheid en bloei.” Interview met een hovenier die ervan overtuigd is dat de intentie van de gever van een bos bloemen zorgt dat diezelfde bos een aantal dagen langer staat. Nog zoiets geks: “Op het moment dat ik aan de slag ga met de wil om iets te bereiken gebeurt nooit wat ik wil.”



Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.


De kalender van Eugénie Drabbe

Foto: Hape Smeele

“Een maand om stil te staan, in slaap te vallen. Een tijd om binnenshuis te blijven en niet langs glibberige wegen weer even ergens naartoe te moeten rijden. Een tijd van winterslaap. Een stille en rustige tijd, waarin we de dingen rustig na elkaar zouden moeten doen. De natuur neemt tempo terug. En ook wij moeten naar binnenFoto: Hape Smeele om warmte en veiligheid te zoeken.” Interview met de 85-jarige Eugénie Drabbe, die vertelt over de ‘kalender’ uit het maatschappelijk werk. En over de menselijke behoefte om in deze tijd van het jaar gedragen te worden.

Foto: Hape Smeele




Zie ook het interview met Jaap Voigt in 3-2008 en zijn seizoensbijdragen in de VA edities 4-2007, 1-2008 en 2-2008.






Shakespeare’s toekomstvisioen


Geen land waar zo ongegeneerd in toneelstukken wordt geknipt als Nederland. Romeo en Julia zonder balkonscène? Geen punt. ‘Shakespeare moet je durven beknotten en gewaagd durven spelen.’ Toch heerst bij een deel van het publiek een verlangen naar iets wat je traditioneel of conventioneel toneel zou kunnen noemen. Waarom eigenlijk? Oud-theaterdirecteur Maarten Zweers licht een tipje op van de sluier rond Shakespeare’s koningsdrama Macbeth en de rijke symboliek die verborgen ligt in diens toekomstvisioen As You Like It.

In VA editie 4-2006 een interview met Maarten Zweers

Eerdere afleveringen in deze reeks in de VA edities 1-20082-2008 en 3-2008


Onrust rond Codex  Alimentarius



Wat een onrust is er de afgelopen maanden ontstaan rond de Codex Alimentarius. Alle vee zou vanaf 31 december 2009 behandeld moeten worden met antibiotica en groeihormonen; en de verkoop van vitaminen en mineralen zou deels illegaal worden. Het woord is aan Rob Top, die namens Nederland deelnam aan de internationale Codexbesprekingen. “Wat zwaar onder druk staat is de vrije keuze voor kruiden, homeopathische en antroposofische middelen.”


Foto: Hape Smeele




Opstel op het Kennemer Lyceum


Eerlijk gezegd was H.C. Moolenburgh toch wel wat gaan twijfelen aan zijn eigen geheugen. Nooit had hij iemand ontmoet die ook had gezien wat hij had gezien op die gedenkwaardige, stralende dag in 1939 in de Elzas, toen iedereen gekluisterd had gezeten aan de radio. Tot… de Haarlemse huisarts onlangs bij het opruimen van zijn archief ineens was gestoten op een opstel dat hij als veertienjarige scholier op het Kennemer Lyceum had moeten maken – ongeveer een jaar na het vreemde voorval. Een voorval dat zich afspeelde in een huis dat vereeuwigd werd door de schilder Kees Verwey.




Eerdere columns van H.C. Moolenburgh in de VA edities 2-20073-2007 en 4-20071-20082-2008 en 3-2008
Interview in 1-2007. Ingekorte versie, klik hier




  Guerrilla Gardening


Gewapend met een bakfiets vol met scheppen, emmers, zakken biologische tuinaarde van de beste kwaliteit, vrolijke bloemen, veel verschillende zaadjes en een flinke portie enthousiasme gaan we de wijken in om letterlijk de bloemetjes buiten te zetten. Danielle van Son en Louise van Luijk staan te popelen om grijze, kleurloze straten om te toveren in groene oases. In Den Haag hebben de twee er alvast een naamkaartje aan gehangen: Guerrilla Gardening.

Guerrilla Gardening als initiatief ingediend voor de Duurzame Dinsdag 2008
Activiteiten in Nederlandse steden
Guerria Gardening in Londen




Kijken met alle ogen 

‘We weten ondertussen wel dat het varkenslapje op ons bord niet afkomstig is van een beest dat met veel liefde en toewijding is grootgebracht,’ aldus het Vlaamse blad Humo over de film Our Daily Bread van de Oostenrijker Nikolaus Geyrhalter. Maar Humo vond de beelden over de Europese voedselindustrie wel erg confronterend. In Japan trok de film recentelijk nog volle zalen. In Oostenrijk is het de meest bezochte documentaire ooit. De regisseur zelf zegt sinds het maken van Our Daily Bread minder vlees te eten en zijn eten zo veel mogelijk biologisch te kopen. Onlangs was Nikolaus Geyrhalter even in Amsterdam voor het geven van een masterclass.



Geyrhalters eigen website
Website van Our Daily Bread
Our Daily Bread bestellen bij het Filmmuseum
Meer links, klik hier.


Congres Samen Genezen


image

Biochemisch gezien, aldus de Duitse biofysicus Fritz-Albert Popp in 1998 in een interview in dit blad, lijkt er geen verschil te bestaan tussen de eieren van kippen die wel of geen daglicht hebben gezien, maar de ordeningsverhogende werking van eieren van echte goede, biologische kippen kon volgens hem wel een driemaal hogere prijs rechtvaardigen. Popp is een van de sprekers op een congres dat de Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde (ABB) 20 maart organiseert in een nieuwe poging om de brug tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde te verbreden. Andere sprekers o.a. Masaru Emoto, Ervin Laszlo en Pim van Lommel.





Website van artsenvereniging ABB.
Congres Samen Genezen op 20 maart en het programma



   Verder lezen?  Bestel 4-2008 los Bestel 4-2008 binnen een abonnement Geef geschenkabo van een jaar



Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 3-2008
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer