VA

nr. 1-2006

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen


Rembrandt en de bio-landbouw

Veel Rembrandts zijn in de afgelopen decennia van hun voetstuk gevallen. Welke museumbezoeker is nog geïnteresseerd in De man met de Gouden Helm. In het Berlijnse Staatsmuseum is deze voormalige Rembrandt zelfs letterlijk van zijn sokkel gehaald. Terecht of onterecht. Wat zou er eigenlijk gebeurd zijn als de Rembrandt-onderzoekers niet geïnteresseerd waren geweest in de naam van de schilder, maar in het geheim van de penseelvoering van de schilder? Stel dat ze een tip van de sluier op hadden weten te lichten van de raadselachtige lichtweerkaatsing op de gouden helm. En wat zou er gebeurd zijn als de Consumentenbond begin 2006 geïnteresseerd was geweest in de lichtkwaliteiten van granen, groenten en fruit? Wat weten we op dit moment eigenlijk over de kwaliteit van biologische levensmiddelen?




Meer voeding in:


Editie 4-2005. Klik hier voor een korte inhoudsopgave
Editie 1-2001. Klik hier voor een korte inhoudsopgave
Editie 4-2000. Klik hier voor een korte inhoudsopgave
Editie 1-2007. Klik hier voor een korte inhoudsopgave

Nabestellen van dit nummer, klik hier.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.






Zoeken naar de ware Rembrandt

Een kunstenaar kijkt eerst en denkt pas daarna, luidt een uitspraak van beeldend kunstenaar Jan Dibbets. Een kunstwetenschapper kijkt eerst naar wat er is geschilderd. “Hij probeert dat te verklaren en kijkt of het bijvoorbeeld geschilderd is op de manier van Rembrandt.” Wetenschappers en kunstenaars zitten elkaar in de haren over de vraag hoe je Rembrandt recht doet – kwalitatief of kwantitatief. Leveren röntgenfoto’s en infraroodspectroscopie ons het bewijs wat een echte Rembrandt is? Of vinden we de ware Rembrandt juist in de warmte van zijn atelier, samen met zijn leerlingen? Een uitstapje naar de wereld der schone kunsten, met zijuitstapjes naar sport en denksport.

Kostbare ervaringen

De Arnhemse cardioloog Pim Lommel deed wonderlijke ontdekkingen bij mensen die na een hartstilstand berichtten over een bijnadoodervaring. Een onderzoek in maar liefst tien ziekenhuizen. In het leven van deze mensen worden andere dingen belangrijk. Velen van hen worden zich bewust van een gevoel van compassie, of ervaren een onvoorwaardelijke liefde en acceptatie van zichzelf, inclusief de eigen schaduwkanten. Uiterlijkheden zoals een dure auto, een groot huis of mooie kleren worden minder belangrijk. De gebruikelijke materiële verklaring voor een bijnadoodervaring – een gevolg van medicijnen, doodsangst of zuurstoftekort van de hersenen – blijkt geen hout te snijden. Dat brengt de Arnhemse cardioloog uiteindelijk tot de conclusie dat het menselijk bewustzijn een energieveld is dat ook buiten de hersenen kan bestaan. Interview.

Gouden Eieren in de Meierij

De kracht van de biologische landbouw is voor landbouwingenieur Helmer Wieringa de samenhang. Maar vanuit samenhang valt ook naar een gebied te kijken. Voorbeeld: de Meierij, tussen Den Bosch en Tilburg. “De lol ligt voor mij toch steeds in het zoeken naar trucs die mensen bewust maken van de verbinding met het landschap – die mensen helpen zich met een plek verbonden te voelen.” Elk groen gebied is kwetsbaar zonder de emotionele binding van de bewoners. “Een goed project heft vervreemding op, raakt ons in het hart en verstevigt de samenhang.” Een gesprek over ideeën die mensen in beweging brengen.

Zelfmedicatie bij dieren

In de natuurgeneeskunde wordt hoog opgegeven van de voordelen van een jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Dassen en bruine beren doen het ook. En mogelijk nog veel meer diersoorten. Het zou goed kunnen dat de mens het van het dierenrijk heeft afgekeken. Mogelijk zelfs is onze hele kruidengeneeskunde afgekeken van dieren. De bioloog Rienk Noordhuis over een nieuw onderzoeksterrein: het opmerkelijke vermogen tot zelfmedicatie van dieren.



Dit nummer los nabestellen


Twee welkomstedities binnen een abonnement

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer