VA

nr. 4-2011

VA-editie
Home Webwinkel films
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten BioThee

Nieuwe winkel inspirerende films

image
Richard Hoofs: "Door die ervaring in Ladakh ben ik anders tegen stervensbegeleiding aan gaan kijken"

Richard Hoofs

                    Interview

"Wat me altijd getroffen heeft in Azië, is dat het spirituele daar veel dichter bij de mensen staat; veel doorleefder is.”
Foto: Hape Smeele

Richard Hoofs is huisarts en acupuncturist, maar wel een die zich niet graag in een hokje laat stoppen. Hij combineert de materialistische geneeskunde van het Westen graag met de bezieling, wijsheid en spiritualiteit van het Oosten, zoals hij die op zijn reizen naar India heeft leren kennen. Een bijna-doodervaring in Ladakh leidde tot grote veranderingen in zijn leven. In die crisisachtige uren ging er in zijn hoofd een knop om. Zoals wel vaker gebeurt in momenten van crisis. Een interview met de Noord-Hollandse huisarts Richard Hoofs. “Door deze ingrijpende ervaring heb ik heel diep van binnen gevoeld: ‘Er is leven na de dood. We zijn meer dan het lichaam’.”

Praktijk Mon Desir



image

Foto: Hape Smeele






   Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau

Leven was mijn passie

imageimage
Tiziano Terzani - Gesprekken met mijn zoon

image
Een Italiaanse journalist die in opdracht van een gerenommeerd Duits tijdschrift tientallen jaren in Azië verblijft. Het moet niet veel gekker worden. Beroemd geworden door zijn indrukwekkende reportages uit Vietnam, China, Japan en India. “Al die jaren heb ik mijn werk graag gedaan,” bekende hij zijn zoon in een finale terugblik. “Maar het was niet mijn passie. Leven was mijn passie. Genieten van al die mooie, kleine dingen in het leven.” Van de uiteindelijke terugblik op zijn leven, opgetekend door zijn zoon, gingen er in Italië in een half jaar tijd een half miljoen exemplaren over de toonbank. Een bijzondere reeks gesprekken over moed en liefde, ziekte en verdriet, over schoonheid, vergankelijkheid en leren loslaten.  

imageimage

 

Orsigna, Italië
Boeddha’s tussen lianen
Rode draad
Afscheid
image
image
image

“Dit prachtige, ongeschonden dal heeft me iets gegeven waar ik altijd naar op zoek ben geweest: een ander gezichtspunt. Orsigna was mijn toevluchtsoord, mijn tweede thuis. Als kind voelde ik hier al de magie van het leven – en vooral van de natuur.”

“Weet je nog wat ik je voor je afstuderen cadeau heb gegeven? Een week naar Angkor. Ik wilde je de hindoeïstische tempel in het oerwoud laten zien, zodat je een idee zou krijgen van de menselijke grootsheid. Jij schilderde daar twee prachtige aquarellen."

"Sommige dingen in het leven doe je zonder precies te weten waarom. Pas later, als je je leven in slow motion overziet, zie je de weg die je hebt afgelegd.Ik voelde een sluimerend verlangen naar iets dat geen materie was. Het ging me om het andere."

“Alle huizen waarin we vroeger geleefd hebben – van Hongkong tot Japan – stonden voor de droom van een man die arm was geboren en eer en roem wilde vergaren. Maar zoals je moeder zo treffend zegt: ‘Er is nog geen doodskist met bagagerek uitgevonden'."

Losse bestelling van wintereditie 4-2011 met Tiziano Terzani


Kruis editie 4-2011 aan binnen een abonnement


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau


image
Foto's boven: Marielle van Dop

Leven in een Noorse berghut


“Toen ik vijftig werd, stelde ik mijzelf de vraag, liggend in de ondergaande zon op de heide: Wat wil ik nu nog in mijn leven."
image

“Afscheid om te beginnen”, stond er op de uitnodigingskaart aan haar oude collega’s. “Het roer is om, de steven zijn gewend. Het wordt nu tijd voor de meer spirituele dimensies in mijn leven; tijd ook om na te denken over de cirkel van leven en dood.” Samen met een vriendin begon ze aan een voettocht van bijna 2.500 kilometer naar het Noorden van Noorwegen. Maar... het zou anders uitpakken. Ergens onderweg bleef ze ‘hangen’. Een interview met de inmiddels zeventigjarige Mieke Veltman, sinds een jaar of zeven bewoner van een Noorse berghut.

image





  Het hoge Noorden
  Gestold goud
  Boommarter in de kost
  Berg in de mist
Mieke

Veltman
Jos van

Wunnik: Hinnöya, 2010
Jos van

Wunnik: Maastricht / mother Maas,

2001
Jos van

Wunnik: Bhutan - mount Chomolhari,

1992

"We gingen op weg naar de meest noordelijk gelegen vuurtoren op het Noorse vasteland: Slettnesfyr. Het hoge Noorden van Noorwegen."

"Sneeuw in tegenlicht van de ondergaande zon, het lijkt net gestold goud boven op de achter mijn hut gelegen berg."

"Een paar jaar geleden had ik een boommarter in de kost. Vannacht is broeder Vos komen buurten. Pootafdrukken in de sneeuw."

“Ruimte, rust, tierende stormen, intense stilte, het is er allemaal. Je ziet nog net het topje van mijn' berg, ingepakt in de mistwolken."


   Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau



In de ban van een sprookjeshuwelijk


Shakespeare’s De Storm: een toneelstuk over menselijke bewustwording


Prinses Elizabeth luisterde haar huwelijk (1612) op met De Storm. Mozart was zo enthousiast dat hij in zijn sterfjaar nog nog een operabewerking wilde maken. Maar recensenten hebben Shakespeare's laatste toneelstuk ook in de hoek gezet als een houterige, mierzoete vertelling, vol ongerijmdheden waar geen touw aan vast te knopen valt. Oud-Telegraaf-recensent Peter Liefhebber raakte echter gefascineerd door de mysterieuze verhaallijn. Zijn conclusie: “De Storm is net als Mozarts Toverfluit (Zauberflöte) een gelaagd, spiritueel werk over menselijke bewustwording.” Een interview.

Copyright: Dafne Arlman
image

Een werk vol magie en symboliek


 P. Liefhebber: De verborgen Shakespeare

Wie naar antwoorden zoekt in woelige tijden, vindt onverwacht houvast in Shakespeare’s laatste toneelstuk, De Storm, aldus oud-schouwburgdirecteur Maarten Zweers in een gloednieuw boek over De Storm. “Met een onvoorstelbaar visionair vermogen heeft Shakespeare het krachtenspel uitgebeeld dat juist op dit moment onze cultuur begint te beheersen.” 

image
 M. Zweers: The Tempest (incl. DVD)

image

   Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau


Over Canto




image

Heel af en toe is muziek, net als ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen. Canto Ostinato is zo'n compositie die in het leven van velen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Regisseur Ramon Gieling zocht negen van deze mensen op. Zijn documentaire Over Canto belicht de dramatische invloed die een muziekstuk blijkbaar soms op mensen kan hebben.


   Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau



Victor Kossakovsky



Victor Kossakovsk over de geheimen van het filmvak in Amsterdam

Nieuw in VA's Webwinkel: Kossakovsky's docu TISHE!

Tishe!

Uitzicht uit een raam
image

“Het leven is zo mooi. Soms kan ik wel huilen als ik om me heen kijk,” aldus Kossakovsky in 2006, toen hij Amsterdam even aandeed en de geheimen van het filmvak samenvatte in tien tips. “We kijken normaal gesproken niet naar dingen die zich vlak voor onze neus bevinden. En weet je, de beelden in mijn film Tishe! zijn alleen interessant omdat de camera niet inzoomt. Het is belangrijk dat je als kijker de context kan blijven zien – de samenhang van een tafereel binnen een groter geheel.”


   Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau






Vruchtbare Aarde wil haar lezers in staat stellen ook zelf kennis te maken met geïnterviewden. Daartoe organiseren we met enige regelmaat VA-lezingen.

Lezing Rob Top


Zaterdagmiddag 21 januari in Hilversum

image
Image “Ergens, diep van binnen wordt een knop omgedraaid, wordt de koers van je leven verlegd. En door die kentering is er   een nieuw begin, een sprong voorwaarts!”

Voor natuurwetenschapper Rob Top, tot 2005 werkzaam op het ministerie van VWS, is de duizenden jaren oude vision quest het mooiste ritueel dat hij kent. Vruchtbare Aarde ontving in 2011 een uitnodiging deel te nemen aan zo'n vision quest. Een uitgebreid verslag vindt u in de vorige editie 3-2011.

In zijn lezing zal Rob Top ingaan op de wijsheid van de traditionele volken. “Sjamanen zijn experts in het contact met een andere, niet fysiek zichtbare werkelijkheid. Wat kunnen we van hen leren?” Top zal duidelijk proberen te maken welke enorme potentie deze andere werkelijkheid kan hebben ten aanzien van persoonlijke ontwikkeling, zingeving en vervulling. Hij zal voorbeelden geven van ‘verbazingwekkende tekenen’ uit de natuur en uiteenzetten hoe wij ons in ons leven kunnen laten leiden door deze tekenen uit de natuur.

Na zijn lezing zal Rob Top de aanwezigen uitnodigen voor een sjamanistische reis. Begeleid op zijn sjamanentrommel en zang. Een reis naar het onderbewuste - de stem van de ziel.

Rob Top





Info en aanmelding EXTRA lezing Rob Top 3 maart in Amersfoort




  Verder lezen?  Bestel quest-editie 3-2011 los Bestel vision-quest editie 3-2011 binnen een abonnement Geef quest-editie 3-2011 cadeau






Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Moolenburgh haakte aan als columnist.

Mysterieuze momenten

image
Image Image

“Er zijn – als je goed oplet – van die gezegende momenten in het leven.” H.C. Moolenburgh over een aantal bijzondere momenten die een mens  een leven lang bij kunnen blijven. Heel af en toe komen deze momenten voor en dat zijn de grote gebeurtenissen in het leven; en niet datgene wat de wereld zo belangrijk acht, als het kopen van je eerste auto of het behalen van je eindexamen. Mysterieuze momenten die als mooie eilanden zichtbaar blijven boven de oceaan van vergeten dingen. En die ook niet beperkt zijn tot de kindertijd. Gelukkig niet.

.C. Moolenburgh







Kruis de Moolenburgh-editie 1-2007 aan als welkomstgeschenk in een abonnement
  Een interview met H.C. Moolenburgh




  Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau







image

Ruilen vanuit het hart

image

Amalia Baracs haalt een voorval uit eigen leven aan dat haar doet denken aan een van haar lievelingsboeken: Johann Sebastian Bach, de jongen uit Thüringen, waarin wordt verhaald hoe de grote Bach als jongetje zijn kostje bij elkaar moest zien te spelen. Dagenlang lopend onderweg om in Hamburg de grote organist Johann Adam Reincken te kunnen horen spelen op het orgel van de St. Catharinakerk. Onderweg speelde hij in herbergen op zijn viool in ruil voor eten. Een column van Amalia Baracs over het fenomeen van de gift economy en ruilsystemen op basis van noppes of kiezels.

Column Amalia Baracs








  Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau



Column Marjet Maks


“Ik maak mijn eigen geloof, als ik kijk naar de zon die de dag beschijnt of naar de schaduwen die koelte verschaffen. De cyclus van de natuur, de jaargetijden, een mooie bloem die zich voor me opent…"

Geloof van de volle maan

image
image image

Kan een huis zijn bewoner uitkiezen? ‘Ja,’ roept Marjet Maks volmondig. ‘Ons huis! En het staat in Spanje.’ Dertien jaar geleden liepen zij en haar partner op de laatste dag van hun vakantie in Andalusië door een klein boerenbergdorp in de Alpujarras. ‘Een bijzonder gebied met nog een Arabische sfeer van ruim vijf eeuwen geleden aan de zuidkant van het hooggebergte, de Sierra Nevada.’ Een toevallige blik over hun schouder veranderde op dat moment hun totale leven. Ze kwamen te wonen in een eeuwenoud en bijzonder huis met een waterbron. De mensen in haar omgeving inspireren Marjet sindsdien tot het schrijven van columns en verhalen.

image



 Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers  




  Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau




image
Monte Amiata


Image
Column Selma Sevenhuijsen

Monte Amiata op de Michaelslijn


image
image

Heilige plaatsen zijn als het ware de levende bibliotheken van de aarde waar de blauwdruk van onze beschaving ligt verankerd – zo wordt gezegd. Door naar die plekken toe te gaan en je af te stemmen openbaart deze kennis zich. Twaalf afleveringen lang heeft Selma Sevenhuijsen geschreven over de geheimen van de raadselachtige, oude Etruskische beschaving rond het meer van Bolsena. De energieën zijn wat haar betreft nog volop voelbaar. Op 11 november 2011  leidde ze een groep over de heilige berg Monte Amiata, gelegen op de beroemde Michaels-leylijn die dwars door Europa loopt. Afl. 1.

image
Kruis editie 1-2008 met het Etruskisch labyrint aan als welkomstgeschenk in een abonnement

Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's website

  Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau







  • Gratis download essay voor lezers
  • 3-uurs DVD in Webwinkel, klik hier

Fanny & Alexander


Gratis download essay voor lezers van de wintereditie 4-2011

image
Image

Bergman’s laatste grote film Fanny & Alexander is als de verbeelding van een archetypische reis – waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Pas aan het eind van de weg gloort licht; gepersonifieerd door de wijze Isak, die de kinderen Fanny en Alexander helpt ontsnappen uit het huis van hun stiefvader, en ze vervolgens onderbrengt in een doolhof tjokvol poppen en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een glimp op van de verticale dimensie. 

Alle lezers van onze nieuwe wintereditie geven we gratis toegang tot het vijf pagina grote essay dat we in 2007 wijdden aan Bergmans laatste speelfilm. Login via het tijdschrift.


 
Fanny & Alexander te koop in onze webwinkel

Abonnement met Fanny & Alexander-nr 4-2007 als welkomstgeschenk



  Verder lezen?  Bestel editie 4-2011 los Bestel editie 4-2011 binnen een abonnement Geef editie 4-2011 cadeau

3, 5, 10 of 50 gratis Strooikaarten
aaa

 VA's filmkeuze


Bogota Change in VA's Webwinkel
image





Copyright:Mon Oncle: Tati’s tweede film rond diens alter ego monsieur Hulot. Het personage dat zich niet mee slaat slepen in de maatschappelijke gekte; er hoogstens in verdwaalt. Ook in Mon Oncle fungeert Hulot als een spiegel. Dit keer van zijn zuster die getrouwd is met de directeur van een plasticfabriek. Tegen de achtergrond van hun modernistische, volautomatisch ingerichte huis, fungeert Hulot als een vakantieadres voor zijn neefje, waar deze iets kan proeven van de chaotische, ongedwongen kant van het leven. In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan Tati’s kijk op het leven in 4-2010, presenteert Vruchtbare Aarde nu ook Tati's tweede grote Hulot-film uit 1958. (€ 12, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Monastery - Mr. Vig & the Nun: Eindelijk in VA’s webwinkel. Deze droom van een documentaire. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. De Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer teerde jarenlang in op haar eigen spaargeld, filmend met een geleende camera. “Maar ik had die droom. Zoals de hoofdpersoon uit mijn film zijn droom had. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel bewoonde en die daarin op zijn oude dag een Russisch klooster wilde stichten. “Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Les Vacances de Monsieur Hulot: Vakantie vieren is helemaal niet zo makkelijk. De meeste gasten in Les Vacances de Monsieur Hulot zijn er eigenlijk niet zo goed in. Ze weten niet goed raad met de afwijkingen van het normale protocol. De zakenman blijft zijn zaken afhandelen; de intellectueel blijft plannen ontwikkelen om Europa te reorganiseren; de oude commandant blijft zijn oorlogsdaden vertellen. De Vlaamse filosofe Ann Meskens: “Hulot wil enkel met vakantie zijn." In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan de schoonheid van Tati’s kijk op het leven, presenteert Vruchtbare Aarde ook Tati's eerste grote Hulot-film (1953) in de Webwinkel. (€ 17, Nederlands ondertiteld, gerestaureerde versie uit 2009, 114 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:PlayTime: “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de Vlaamse Tati-liefhebster Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest in 1967 blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.” Alles kon bij Tati voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk, een file, een kantoortuin… Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken. Vandaar ook misschien het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. “Ik wilde een echt groot raam,” zei Tati. In VA`s Webwinkel ook de film die algemeen beschouwd wordt als zijn grootste meesterwerk. (€ 12, Nederlands ondertiteld, 90 min) Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:La Vie Moderne: De oude Marcel staat terneergeslagen bij een koe. Uierontsteking. De veearts zal maar liefst twee keer langskomen. “Geld is niet alles,” horen we de boer zeggen. “Ik zou er twee keer zoveel voor over hebben om haar in leven te houden. Ik noemde haar zeurpiet.” De Franse fotograaf en documentairemaker Raymond Depardon is weer terug op zijn geboortegrond, het Franse Centraal Massief. Uit zijn jeugd herinnerde hij zich de gesprekken aan de keukentafel. "En zo heb ik ook de boeren willen filmen. Aan tafel. Het ontroert me hen te zien zoeken naar het juiste woord.“ Aan het eind van de film rijden we weg uit het landschap. We kijken terug. “Ik houd van dit landschap,” horen we Depardon zeggen. “Ik houd van het licht op dit uur van de vroege avond.” (€ 10, Nederlands ondertiteld, 90 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander: Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat in Bergmans film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. Sinds december 2010 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. --- Tsjechische dvd-hoes van karton en ondertiteling in Duits en Engels (€ 8). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 4-2011 los Bestel 4-2011 binnen een abonnement Geef 4-2011 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 2-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer