VA

nr. 4-2010

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten


Chartres Special weer verkrijgbaar


'De ziel wil zingen'

Interview met stembevrijder Jan Kortie
image


‘Zing jij maar niet meer mee, want jij zingt vals!’ Woorden van de juffrouw op de lagere school. Van schrik en schaamte heeft Mirre Bots haar mond dertig jaar niet meer open durven doen, althans niet om te zingen. Stembevrijder Jan Kortie kijkt anders naar de menselijke stem dan de juf van toen. “De ziel wil zingen,” zegt hij. Sterker nog: “Iedereen kan zingen.” Na een workshop bij Jan Kortie klopte Mirre Bots opnieuw bij hem aan. Nu voor een interview. “Zingen gaat altijd over kwetsbaarheid. Maar als mensen beginnen te improviseren, ontstaan er cadeautjes van schoonheid en bezieling.”



Image image
Eigen website Jan Kortie
Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 4-2010
Image Image Image
Muziekfilms in VA's Webwinkel


   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau




Beeld: Albert Hennipman

Beeld: Albert Hennipman

De weldadige traagheid van SurinameBeeld: Albert Hennipman

Europeanen zijn opgegroeid met de gedachte dat snelheid altijd positief is. Maar op reis door Suriname vraagt Albert Hennipman, vormgever van Vruchtbare Aarde, zich af of het oponthoud bij de Commewijne rivier wel zulk slecht nieuws is. Staande aan de rivieroever blijkt iedereen ineens tijd te hebben. Een verslag in woord en aquarel van het overweldigende gevoel van vertraging en ongeorganiseerd zoals hij dat in Suriname beleefde. “Als een schilderij waar je lang naar kijkt, dat steeds meer blootgeeft en alsmaar mooier wordt.”

Beeld: Albert Hennipman


   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau


Liefdesverklaring aan Tati

image

image
“Hoor het geroezemoes. Het zachte geklots van het water. Zie hoe de serveerster zich vergist en bij het cafétafeltje aankomt met de bestelling van een ander.” Natuurlijk vallen dit soort kleinigheden ons veel meer op na het zien van een film van de Franse meester Jacques Tati. “Hijzelf was immers een ware meester in het kijken,” zegt de Vlaamse filosofe Ann Meskens. "Op een terrasje mensen zag hij het meeste van iedereen.” Een liefdesverklaring aan Tati’s humoristische, relativerende kijk op het leven. Te beginnen met een bezoek een Gent. Een wandeling door het universum van monsieur Hulot.

image
image


image
image
Les Vacances
PlayTime
Tati-films in VA's Webwinkel


image



PlayTime - 1.26 min (Opent in een nieuw scherm. Flash Player vereist)
Les vacances de Monsieur Hulot - 1.34 min
Mon Oncle - Trailer uit 1958. 1.02 min
Traffic - Trailer uit 1971. 1.35 min



   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau




image image image
Website goudkistjes

Goudse lichtjes

image
Interview met Jan Graafland, stadsdichter van Gouda en oppertuinman van Weleda
image

Vanaf het moment dat Jan Graafland zijn welkomstpakket ophaalde aan de balie van het Goudse gemeentehuis, voelde hij zich er thuis. Zijn taak als stadsdichter van Gouda startte hij met een gedicht over de meidoorn bij de Sint-Janskerk. “Gouda heeft plekken die zo oud zijn, zo sterk!” In het dagelijks leven is de stadsdichter oppertuinman van Weleda. Een gesprek over de kleine dingen des levens, Gouds licht, Ramses Shaffy, klamboes, verstilde waterlopen en de verborgen kant van het waterleven. “Jammer, dat we geen jonge watertjes achter hun moeder aan kunnen zien zwemmen.”

image
Website Ideeënbrouwerij
Van Gouda naar Woerden
Rijk in Gouda
image
image image Kijk verder op de website van de IdeeenBrouwerij
Voormalige NS-wandeling over de Tiendweg

Een aantal mooie plekken ligt dicht bij elkaar in het centrum van Gouda.



Zie ook de website van de Ideeenbrouwerij Gouda


   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau


Heruitgave VA’s populairste editie aller tijden

image

Chartres en het raadsel van het labyrint

image

"De belangrijkste vraag die onze westerse cultuur zich de afgelopen 500 jaar heeft gesteld is de vraag of iets juist of niet-juist is. Het doolhof is daar altijd het symbool van geweest. Kijk naar onze scholen, waar nog steeds de fouten van leerlingen geteld worden om erachter te komen of ze al of niet begaafd zijn. Het labyrint biedt een heel andere uitdaging. Het labyrint legt niet de nadruk op goed of fout, maar zegt: loop of sta stil," aldus de Oostenrijkse bioloog, fotograaf en labyrintenkenner Gernot Candolini. "Ooit leefden we in het tijdperk van het labyrint. Tegenwoordig leven we in het tijdperk van het doolhof. Maar we staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van het labyrint.”


image
image

Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 4-2010


Of we niet eens aandacht wilden besteden aan het labyrint. Met die vraag van een lezer is het in 2003 begonnen. Editie 4-2003 zou geheel in het teken komen te staan van een reis naar Chartres en het bekendste labyrint ter wereld. De Nieuwe Boekerij in Zeist zorgde voor een verkooprecord van 125 exemplaren. En het nummer was al spoedig uitverkocht. Plannen om de Special te herdrukken zijn er altijd geweest. Elk jaar werd de redactie wel een paar keer benaderd met de vraag of we niet toch nog een laatste exemplaar hadden liggen. Het eerste jaar misschien nog wel, daarna niet meer. De twee laatste exemplaren bewaren we zogezegd in een kluis. Maar nu is de Special dan toch opnieuw uitgegeven. Deze keer niet in een papieren, maar in een mooi digitaal jasje.

   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau


Vruchtbare Aarde gaat een aantal gouden interviews digitaliseren - Erna Casparé, afl. 1

Over levenskunst en ouder worden


“Terugkijkend op mijn leven ga ik hoe langer hoe meer zien waarom de dingen gegaan zijn zoals ze zijn gegaan," zei de toen 96-jarige Erna Casparé in een gedenkwaardig interview met Vruchtbare Aarde. "Ik beleef langzamerhand wat er in mij gebeurt. Ik ga de richting van mijn leven zien. En dat geeft werkelijk vertrouwen en rust.” Een gesprek waarin het wonderlijke vermogen aan bod kwam van een 96-jarige om nog voortdurend nieuwe dingen te ontdekken. “We zoeken in het leven altijd naar een eindresultaat. Maar we moeten het doel afwachten; wachten wat er komen wil. Dan komen de dingen op een moment dat je ze niet verwacht. Dat is wat in mijn eigen leven zo beleef: de ene na de andere verrassing.”

Foto: Michiel Wijnbergh

Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 4-2010


Vreemde gewaarwording: de ontdekking dat je een bijzonder interview uit 1994 graag zou willen plaatsen in Vruchtbare Aarde, ware het niet dat het interview al in een eerdere editie heeft gestaan. De oplossing? We bieden de lezers van Vruchtbare Aarde digitaal toegang tot het interview. Eerste van een serie digitale herdrukken: de tijdloze inzichten van de toen 96-jarige Erna Casparé.

   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau



image

image

Helende klanken

Interview Anuradha Choudry, Sanskriet docente

Image

Op vijfjarige leeftijd had ze haar schoolkeuze al bepaald. Er was iets in die Zuid-Indiase school wat haar onweerstaanbaar aantrok. “Het plezier waarmee ik kinderen zag spelen, alsof iedereen hier een hele leuke tijd doormaakte.” Tot een bepaalde leeftijd moet elk kind ‘breed’ worden opgevoed, zo luidt de schoolfilosofie. ‘Dan wordt vanzelf duidelijk wat echt bij een kind past.’ Wat bij Anuradha Choudry paste, was de studie van Sanskriet. Inmiddels geldt de Indiase als een van ’s werelds meest enthousiaste pleitbezorgers van de oude Indiase godentaal. “Het zijn klanken die ons in balans brengen, de gezondheid bevorderen, gedachten ordenen en het bewustzijn verruimen.”



"Studie van het Sanskriet is een studie van schoonheid, intelligentie, kracht en diepte."
Workshops en lezingen A. Choudry


   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau







Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep nogal wat reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Na het interview haakte Moolenburgh aan als vaste columnist.

  Een veel groter panorama

image


Column H.C. Moolenburgh

Image

Een citaat: "Die vreselijk belangrijke zaken als het halen van je artsenbul, het kopen van je eerste huis, de uitgave van je eerste boek en het vieren van een jubileum, lijken door ons bewustzijn achteloos opzij te worden geschoven. Ik weet er tenminste zelf niets meer van. Maar een plotseling opdoemende jonge ree op een Luxemburgs bergpaadje op mijn achtste jaar, het stille maanlicht op een zomernacht, weerspiegeld in een Drents vennetje op mijn tiende, een schaatstocht over het Alkmaardermeer, met een harde oostenwind in de rug op mijn zestiende – al die dingen rijzen als bergtoppen hoog op boven de wolkenzee van vage herinneringen van zaken die we geacht worden zo hoog te moeten schatten."

Interview met H.C. Moolenburgh





  Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau





Ongrijpbare natuurenergieën

image

Oosterland, Harlingen, Zwolle, Bilthoven, Breda, Sittard en Thorn kennen een Michaëlskerk. En natuurlijk Glastonbury. Frans Olofsen loopt over de Westfriese Omringdijk en komt in het Westfriese buurtschap Keins (Noord-Holland) tot de ontdekking dat hij de Michaëlslijn is gekruist die van Santiago de Compostela naar de Russische stad Archangelsk voert. Een persoonlijk verslag van een wandeling.

Column Frans Olofsen
Aflevering 5

image


De weblog Salicornia van Frans is hier te vinden




  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau







Column Marjet Maks

Andalusische jaarfeesten


image

image

"Beneden in de vallei barst de hel los, een oorverdovend vuurwerk van honderdklappers. Witte wolkjes zweven in de blauwe lucht als trossen ballonnen, die vervolgens in een nevel van kruitdamp in de vallei neerdalen." In 2000 sloot Marjet Maks haar carrière als tuinontwerper af en vertrok met partner Raúl naar een bergdorp in de Sierra Nevada in Spanje. De mensen in haar omgeving inspireren Marjet tot het schrijven van columns en verhalen. Een nieuwe aflevering: Andalusische jaarfeesten. "We vieren de afsluiting van het laatste oogstfeest; het grootste, luidste, langste en indrukwekkendste feest in de hoofdplaats van onze vallei."

image


Prachtig, zegt Marjet Maks over het nu volgende citaat van Jan Gerhard Toonder (“Een prachtig motto voor mijn VA-columns”): “De thuisblijvers zeiden wel eens dat het een vlucht was, je terugtrekken uit het echte en belangrijke leven en ergens anders lekker op een goedkoop plekje in de zon gaan zitten, zonder verantwoordelijkheid of zorgen. Wie dit zeiden, zagen iets over het hoofd. Als je niet meer dagelijks betrokken bent bij het wereldgebeuren en niet langer dringt om een plaats op de voorste rijen, dan heb je ook niets om je achter te verschuilen voor het gezelschap van jezelf. Wanneer je de zee en de bomen, de dieren, de sterren meer gaat liefhebben dan het politiek engagement en de economische conjunctuur, dan kun je je niet meer verbergen voor de grote verwondering. Als je de tijd gaat zien en de stilte gaat horen, kun je niet meer ontkomen aan de zin van het bestaan; en dat is zo'n schrikwekkende verantwoordelijkheid dat je wellicht zult vluchten, terug naar wat ze het echte en belangrijke leven noemen.” (Reactie Marten Toonder klik hier)

Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers 




  Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau




Column Selma Sevenhuijsen

Van Toscane naar Peru 

Image
 image


Oeroude, diep in het landschap verscholen plekken blijken ons te kunnen helpen een verloren deel van onszelf te hervinden, schreef Selma Sevenhuijsen in haar vorige column. Ze deed verslag van haar ervaringen met de Inka-inwijdingsreis waarvoor Don Juan Nuñez del Prado in 2010 naar Italië was gekomen. Voor het vervolg reisde Selma af naar Peru. In deze nieuwste column beschrijft ze een aantal van haar ervaringen. 

image
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's website






Een blikverruimend kijkje in de media

De kostbare stilte

Foto: Doortje Stellwagen

Een van de ondertitels van Vruchtbare Aarde luidt: Een driemaandelijks uitnodiging tot blikverruiming. Het leuke van blikverruimende initiatieven is dat ze ons stimuleren breder te gaan denken en kijken. Een nieuwe rubriek: blikverruimende artikelen in andere media. Na de kennismaking in editie 3-2010 met het projectontwikkelaarsblad FD Outlook nu aandacht voor De Kaarsvlam.

image


Een van die tijdloze, op de seizoenen geïnspireerde teksten die Mellie Uyldert door de jaren heen produceerde. Geschreven met sensitiviteit voor de tijd van het jaar en het leven om haar heen. Zo'n stukje tekst dat je doet verlangen naar een wandeling in de schemering in dat bijzondere stuk hei en bos tussen Bussum, Laren en Blaricum. Een opwekkking tot het vinden van de eigen tijdloze Stilte. Aflevering 2 in een nieuwe rubriek: blikverruimende artikelen in de media. Een poëtische beschrijving van de Stilte van december.


De website van De Kaarsvlam





  Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau

3, 5, 10 of 50 gratis Strooikaarten


 VA's filmkeuze


Bogota Change in VA's Webwinkel
image





Copyright:Mon Oncle: Tati’s tweede film rond diens alter ego monsieur Hulot. Het personage dat zich niet mee slaat slepen in de maatschappelijke gekte; er hoogstens in verdwaalt. Ook in Mon Oncle fungeert Hulot als een spiegel. Dit keer van zijn zuster die getrouwd is met de directeur van een plasticfabriek. Tegen de achtergrond van hun modernistische, volautomatisch ingerichte huis, fungeert Hulot als een vakantieadres voor zijn neefje, waar deze iets kan proeven van de chaotische, ongedwongen kant van het leven. In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan Tati’s kijk op het leven in 4-2010, presenteert Vruchtbare Aarde nu ook Tati's tweede grote Hulot-film uit 1958. (€ 12, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Monastery - Mr. Vig & the Nun: Eindelijk in VA’s webwinkel. Deze droom van een documentaire. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. De Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer teerde jarenlang in op haar eigen spaargeld, filmend met een geleende camera. “Maar ik had die droom. Zoals de hoofdpersoon uit mijn film zijn droom had. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel bewoonde en die daarin op zijn oude dag een Russisch klooster wilde stichten. “Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Les Vacances de Monsieur Hulot: Vakantie vieren is helemaal niet zo makkelijk. De meeste gasten in Les Vacances de Monsieur Hulot zijn er eigenlijk niet zo goed in. Ze weten niet goed raad met de afwijkingen van het normale protocol. De zakenman blijft zijn zaken afhandelen; de intellectueel blijft plannen ontwikkelen om Europa te reorganiseren; de oude commandant blijft zijn oorlogsdaden vertellen. De Vlaamse filosofe Ann Meskens: “Hulot wil enkel met vakantie zijn." In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan de schoonheid van Tati’s kijk op het leven, presenteert Vruchtbare Aarde ook Tati's eerste grote Hulot-film (1953) in de Webwinkel. (€ 17, Nederlands ondertiteld, gerestaureerde versie uit 2009, 114 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:PlayTime: “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de Vlaamse Tati-liefhebster Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest in 1967 blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.” Alles kon bij Tati voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk, een file, een kantoortuin… Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken. Vandaar ook misschien het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. “Ik wilde een echt groot raam,” zei Tati. In VA`s Webwinkel ook de film die algemeen beschouwd wordt als zijn grootste meesterwerk. (€ 12, Nederlands ondertiteld, 90 min) Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:La Vie Moderne: De oude Marcel staat terneergeslagen bij een koe. Uierontsteking. De veearts zal maar liefst twee keer langskomen. “Geld is niet alles,” horen we de boer zeggen. “Ik zou er twee keer zoveel voor over hebben om haar in leven te houden. Ik noemde haar zeurpiet.” De Franse fotograaf en documentairemaker Raymond Depardon is weer terug op zijn geboortegrond, het Franse Centraal Massief. Uit zijn jeugd herinnerde hij zich de gesprekken aan de keukentafel. "En zo heb ik ook de boeren willen filmen. Aan tafel. Het ontroert me hen te zien zoeken naar het juiste woord.“ Aan het eind van de film rijden we weg uit het landschap. We kijken terug. “Ik houd van dit landschap,” horen we Depardon zeggen. “Ik houd van het licht op dit uur van de vroege avond.” (€ 10, Nederlands ondertiteld, 90 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander: Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat in Bergmans film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. Sinds december 2010 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. --- Tsjechische dvd-hoes van karton en ondertiteling in Duits en Engels (€ 8). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 1-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
VA Editie 1-2010